Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft meldingen verwarde personen foutief

Redacteur Zorgvisie
Bij ongeveer de helft van de meldingen over verwarde personen, is ook echt sprake van verwardheid. Dat blijkt uit cijfers die het Trimbos-instituut heeft gepubliceerd in de factsheet ‘Verwarde personen of mensen met een acute zorgnood?’.
Melding-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Het Trimbos schat op basis van verdiepingsstudies naar de zogenoemde E33-meldingen dat bij ongeveer een kwart tot een derde een vermoeden is van psychische problematiek. Daarnaast is in een minderheid van de gevallen sprake van een hulpvraag, aldus het Trimbos in de factsheet. Hoewel er dus meer registraties zijn van incidenten onder de code E33, betekent dat volgens het onderzoeksinstituut niet dat er een toename is van het aantal verwarde personen. Uit het factsheet komt ook naar voren dat in de afgelopen jaren juist minder meldingen zijn gedaan bij meldpunten als OGGZ en Zorg & Overlast. Het CBS meldt daarnaast dat Nederlanders in 2014 minder buurtoverlast ervoeren dan in 2012, dat er minder slachtoffers van geweld waren, er minder mensen op straat werden lastiggevallen en het gevoel van onveiligheid afnam.

Geen link verwarde personen en ambulantisering
De onderzoekers van Trimbos stellen in de factsheet ook vast dat veel mensen een link leggen tussen de eventuele toename van het aantal personen en de ambulantisering van de ggz. ‘De veronderstelling lijkt dan dat: 1. verwarde personen vaak psychiatrisch patiënt zijn en 2. psychiatrische patiënten tot dusver in meerderheid in intramurale instellingen verbleven en nu in groten getale uitstromen’, schrijft het Trimbos. Die aanname is verkeerd, volgens het onderzoeksinstituut. ‘Landelijk is het aantal mensen dat in ggz-instellingen woont sinds 2000 onafgebroken gegroeid en niet eerder zo hoog geweest als in 2012. Pas sinds 2013 is de groei van het aantal verblijfsplaatsen gestopt en gekeerd. Het aantal kortdurende opnameplaatsen daalt al iets langer, tussen 2011 en 2014 met circa 6 procent per jaar. Daarbij worden nog steeds ongeveer evenveel mensen opgenomen als voorheen, pas in 2014 daalt dit aantal licht. Mensen worden wel iets korter opgenomen, en soms ook iets vaker.’

Term verwarde personen
Het Trimbos vindt dat er vragen gesteld kunnen worden of politieregistraties wel genoeg zeggen over maatschappelijke problematiek en over de geschiktheid van de term verwarde personen. ‘Vergeten dreigt te worden dat verwardheid geen eigenschap is van mensen, maar een oordeel over iemands gedragingen en gedachten. Het generaliserende gebruik van de term verwarde personen leidt tot stereotypen die de werkelijkheid niet altijd rechtdoen’, staat in de factsheet te lezen. Als alternatief noemt Trimbos ‘mensen met een acute zorgnood’.  

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.