Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Het moeilijkste van de transformatie komt nog’

Redacteur Zorgvisie
De decentralisatie gaat niet gemakkelijk, daarom is er behoefte aan een meerjarig nationaal programma voor onder meer het rijk en gemeenten. Dat concludeert de Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD) in haar slotrapportage.
Transformatie-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De transitiecommissie deed de afgelopen twee jaar onderzoek naar het verloop van de decentralisatie. Haar eindconclusie is somber: de decentralisatie verloopt nog te moeizaam en de praktijk is nog lang niet aan de macht, terwijl de TSD dat inmiddels wel had gehoopt. Uitvoerders van de transformatie krijgen bovendien niet genoeg tijd en kansen om ‘het goede te doen’, stelt de commissie in het rapport ‘De Praktijk aan de macht’.

Communicatie in de transformatie
Volgens de TSD gaat het vooral fout in de communicatie tussen het rijk en gemeenten. Gemeenten voelen zich in de steek gelaten door het rijk, terwijl het rijk zegt dat gemeenten zijn ondersteuning zien als ongewenste bemoeienis. De twee partijen zeggen bovendien allebei dat de ander zich niet aan afspraken houdt. ‘Er zijn tal van bijeenkomsten en overleggen, maar het lijkt alsof men elkaars taal niet spreekt, de verwijdering blijft’, schrijft de TSD in de slotrapportage. Er is ook geen platform waarop het rijk en gemeenten elkaar kunnen spreken, daardoor kunnen ze niet profiteren van elkaars kennis volgens de commissie. Ook met andere betrokken partijen, zoals zorgaanbieders, wijkteams, gespecialiseerde zorgverleners en gezinnen is de samenwerking volgens de TSD niet goed.

Transformatie en jeugdzorg
De transitiecommissie trekt in het rapport speciaal aan de bel over de specialistische jeugdzorg. Doordat dit niet op grote schaal wordt ingekocht, omdat het zo specialistisch is, vindt er een ‘verzwakking van de specialistische zorginfrastructuur’ plaats. Kinderen worden van het kastje naar de muur gestuurd en zorgaanbieders komen niet meer rond. De TSD is bang dat ze zullen omvallen, wat een gebrek aan kennis van specialistische zorg zal opleveren. Daarom raadt de commissie het rijk aan om samen met de jeugdzorgregio’s te zorgen voor meer financiële ruimte voor aanbieders van (specialistische) jeugdzorg.

Begin transformatie
De rapportage is de laatste die de TSD uitbrengt, omdat de commissie na vrijdag is opgehouden te bestaan. Om ervoor te zorgen dat de problemen die er nog zijn, worden opgelost, wil de TSD dat er een nationaal meerjarig programma Sociaal Domein komt, geleid door een onafhankelijke commissie. ‘We staan nog maar aan het begin van de transformatie. Aan het begin van een fundamentele verandering’, schrijft de TSD. ‘De eerste stappen zijn genomen, maar het moeilijkste moet nog komen.’

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.