Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Het veld wil kankerzorg zelf regelen

Hoogleraar Emiel Rutgers pleitte in een uitzending van Nieuwsuur voor inmenging van de overheid bij concentratie van kankerzorg. Het lukt het veld niet om dit te regelen, zegt hij. Rutgers wil dat minister Schippers snel ingrijpt. Verschillende veldpartijen zijn het niet met hem eens.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Het veld wil kankerzorg zelf regelen
Foto: ANP/Koen Suyk

Als voorbeeld noemt Rutgers borstkankeroperaties: hiervoor kunnen vrouwen in bijna elk ziekenhuis terecht, maar de behandelingen verschillen wezenlijk. Verder voeren bijna alle ziekenhuizen nog borstkankeroperaties uit, maar het ene ziekenhuis veel meer dan het andere.

NVZ

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wijst erop dat spreiding en concentratie, ook van borstkankerzorg juist steeds verder gestalte krijgt: ‘Het is niet wenselijk wanneer de minister hier bemoeienis in krijgt. De minister heeft de taak om, middels de IGZ, toe te zien op verantwoorde zorg. Naast volumenormen, worden steeds meer andere criteria door wetenschappelijke verenigingen opgesteld, zoals onderzoeksvoorzieningen, die mede normerend zijn voor het

2
31

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. borstkankerzorg en volume? Op papier klopt alles. Allemaal mooi.
    Maar als patient ben je in deze situatie afhankelijk van je arts. Het ziekenhuis kan nog zo goed bekend staan en een roze lintje hebben. Als je de pech hebt en bij een waarnemer terecht komt wordt alles anders.
    wat een traumatische ervaring een arts die niet communiceert, niets vertelt en alleen maar wil amputeren.

  2. Lees alle reacties
  3. De igz verklaarde in 2010 borstkankerzorg in Nederland verantwoord ??
    Of daarop vertrouwen VERANTWOORD is ..????? Beste hoogleraar Rutgers … Deze minister is nog nooit van DAADKRACHT en VISIE beschuldigd , noch het door haar zo vertrouwde igz. Deze minister hyperventileert al bij het woord ASBEST, maar in een eenmanscafé vindt zij AS BEST .Sowieso is vertrouwen in en op de overheid risicovol, mede wegens de voortdurend veranderende regels , vaak geinitieerd door de stempeldrukkende ”POLITIEKE PASSANTEN”’, de omschrijving van W. ANKER voor ministers . Ik wens u sterkte , mede namens… FRANZ … ( Kafka) .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.