Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hightechomgeving van de OK

Mark van Dorresteijn
In de toekomst zal in de ziekenhuizen technologie een steeds grotere rol spelen. Patiënten en bezoekers krijgen bijvoorbeeld bij binnenkomst een polsbandje met een chip, waarmee ze in het ziekenhuis overal zijn te traceren.
Hightechomgeving van de OK

René Drost, hoofd Instrumenteel Bedrijf in het AMC en voorzitter van de ingenieursvereniging KIVI NIRIA, is ervan overtuigd dat ‘traceability’ het trefwoord voor de toekomst is. “Je kunt daarbij behalve aan gechipte mensen ook denken aan apparatuur, maar ook aan zakjes bloed of zakjes moedermelk met een chipje. Alles wat van vitaal belang is voor de patiëntenzorg en kwijt kan raken, voorzie je van een chip zodat je kunt zien waar het rondzwerft.”

Menselijke factor

De menselijke factor wordt steeds meer uitgeschakeld en vervangen door de techniek. Anders gezegd: de techniek neemt steeds meer werk uit handen waardoor het medisch personeel sneller en beter kan werken. “De patiënt staat centraal. We gaan toe naar een waterdicht systeem waarbij je zeker weet dat het steeds dezelfde patiënt is.” Drost geeft het voorbeeld van het vliegtuig van Turkish Airlines, dat in februari 2009 vlakbij Schiphol neerstortte. “Toen kwamen ineens veel mensen binnen van wie de namen naar ons idee erg op elkaar leken. Dat maakte de kans op verwisseling van die patiënten groter. We hebben dat destijds opgelost door de slachtoffers bij binnenkomst tijdelijk een nummer te geven”.

Hightechomgeving

Op operatiekamers komt steeds meer apparatuur waarin een vorm van software zit. Een infuuspomp bijvoorbeeld bevat een hele bibliotheek met medicatie. Alle apparatuur functioneert in de toekomst binnen een netwerk. Drost vertelt dat het AMC nu de OK’s ombouwt om daarop voor te sorteren. Het wordt een hightechomgeving. De traditionele onderhoudstechnicus die aan een haperend apparaat komt sleutelen, begint tot het verleden te horen. Technici, maar ook artsen, zullen moeten meegroeien met de technische ontwikkelingen. “Gebeurt dit niet, dan maken ziekenhuizen zich te veel afhankelijk van de beschikbare kennis bij leveranciers.”

Standaardisatie

Desondanks voorziet Drost dat het aantal vertegenwoordigers van fabrikanten in ziekenhuizen toeneemt. Bijvoorbeeld op de operatiekamers, zodat ze acute problemen met de apparatuur kunnen oplossen. Het liefst ziet hij een landelijk gestandaardiseerd netwerk van apparatuur. “Standaardisatie lijkt niet in het belang van leveranciers die steeds weer nieuwe producten op de markt willen brengen. Maar het is wel een manier om de kans op fouten te verminderen. In auto’s zitten gaspedaal en remmen toch ook op een standaardpositie?” In het licht van hogere veiligheidsstandaarden zou er ook een licentiesysteem moeten komen voor technici. Over de hele wereld zou elke medische-instrumentatietechnicus een pasje met foto moeten hebben, waarop staat voor welke handelingen hij bekwaam en bevoegd is. Datzelfde geldt voor artsen die met hightechapparatuur werken. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.