Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoge Raad start met cassatie ziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Hoge Raad start vandaag met het hoger beroep dat de NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft aangetekend tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag over de korting van 314 miljoen euro. De procedure gaat maanden duren.
Hoge Raad start met cassatie ziekenhuizen

De NVZ vereniging van ziekenhuizen wil met de procedure bij de hoogste rechter de bezuiniging van tafel krijgen en duidelijkheid krijgen wie in Nederland verantwoordelijk is voor overschrijdingen van het zorgvolume. De ziekenhuizen vinden het onjuist dat zij moeten opdraaien voor overschrijdingen van het budgettair kader zorg, terwijl zorgverzekeraars de productieafspraken maken.

Bezuiniging 314 miljoen euro

Op 14 september 2010 had de rechtbank van Den Haag nog een stokje gestoken voor de bezuinigingsplannen van het Rijk. Deze rechter stelde dat de overheid zelf verantwoordelijk was voor de overschrijdingen, omdat ze zelf het b-segment van vrije prijzen in het leven had geroepen. Maar het gerechtshof in Den Haag oordeelde op 9 november 2010 dat de rechter terughoudend moet zijn als het gaat om bezuinigingen. Het Rijk mag korten, tenzij de ingrepen onmiskenbaar onrechtmatig zijn. Dat was volgens het hof onvoldoende aangetoond.

Cassatie

Vrijdag 21 januari is de zogeheten roldatum voor de procedure bij de Hoge Raad, blijkt uit de cassatiedagvaarding, in het bezit van Zorgvisie. De komende maanden gaat de Hoge Raad zich over de zaak buigen. De raad kijkt niet inhoudelijk naar de zaak, maar gaat na of het gerechtshof de wet juist heeft toegepast en of de uitspraak voldoende is gemotiveerd. Lees voor een uitgebreide analyse van de rechtszaak de papieren Zorgvisie nieuwsbrief nummer 3 die vandaag verschijnt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Rechter: VWS mag thuiszorg niet extra korten

NVZ in cassatie tegen ziekenhuiskorting

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

 1. Geachte lezer,
  Bedrijfspolitieke en politieke zaken horen niet thuis bij de rechter.
  Wat willen we met de gezondheidszorg?
  De beheersbaarheid van de kosten is een politieke en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
  Hoeveel processen zijn er nog nodig?
  Ik hoop van harte dat de eerstelijnszorg meer extra aandacht krijgt.Wat dacht U van transmurale centra met huisartsenbedden.
  Door de vergrijzing van de bevolking zal daaraan een grote behoefte zijn.
  47% van de huisartsen is thans ouder dan 50 jaar.Over 10 jaar gaan zij met pensioen.
  Ziekenhuizen zijn bestemd voor acute en complexe zaken.Dus hoe gaan we verder?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.