Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoge solvabiliteit kost zorgverzekeraars miljoenen

Mark van Dorresteijn
Door een te hoge solvabiliteit in 2005 moeten zorgverzekeraars dit jaar miljoenen terugbetalen. Dat blijkt uit brieven die verschillende zorgverzekeraars hebben ontvangen van het College van Zorgverzekeringen (CVZ). Dat meldt het FD vandaag.

Het gaat in eerste instantie om de verzekeraars DSW, Univé (onderdeel van Uvit) en OZ (onderdeel van CZ). Zij moeten respectievelijk 2,5 miljoen, zes miljoen en 7,5 miljoen terugbetalen. Het is op dit moment nog niet duidelijk of er meer verzekeraars zijn aangeslagen. Een woordvoerder van Univé laat weten dat zij de brief op dit moment nog aan het bestuderen zijn. “We gaan eerst kijken of het bedrag terecht is, dat gaat even duren omdat het alweer zo’n tijd geleden is. VGZ, IZA en Trias, de andere onderdelen van Uvit, hebben overigens geen brief ontvangen met het verzoek tot terugbetaling.”

Voormalige ziekenfondsen

De aanslagen zijn gestuurd aan de voormalige ziekenfondsen en houden verband met de stelselwijziging in 2006. Ziekenhuizen moesten destijds niet alleen voldoen aan eisen voor een minimale solvabiliteit, maar er gold ook een maximumsolvabiliteit. Als het maximum werd overschreden, moest het restant teruggestort worden. Reden hiervoor was dat de fondsen met publiek geld waren opgebouwd en vrijwel geen risico liepen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Patiënten willen actievere zorgverzekeraars

‘Verzekeraar beperkt keuzevrijheid consument’

‘Laat verzekeraars meebetalen aan pgo-organisaties’

Zorgvisie magazine

Meer weten? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.