Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hogere therapietrouw na lezen aantekeningen arts

Mark van Dorresteijn
Patiënten die aantekeningen van de arts lezen na een bezoek, ervaren meer controle over hun zorgproces. Daarnaast begrijpen ze hun aandoening beter en de therapietrouw neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Beth Israel Deaconess Medical Center in Annals of Internal Medicine.
Hogere therapietrouw na lezen aantekeningen arts

De onderzoekers keken naar eerstelijnspraktijken in drie verschillende delen van Amerika. In totaal namen 105 artsen en 13.564 patiënten vrijwillig een jaar lang deel aan het programma ‘OpenNotes’. Via de online module konden patiënten na een doktersbezoek de aantekeningen inzien.

Resultaten

De artsen die hun notities beschikbaar stelden, waren in eerste instantie bezorgd dat hun patiënten verward zouden raken, bezorgd werden of zich beledigd voelden door de aantekeningen. Dat bleek niet het geval. Tussen de 77 en 87 procent van de patiënten (over drie locaties) gaven aan dat zij meer controle ervaarden over de zorg. 60 tot 78 procent nam trouwen medicatie in. De artsen gaven daarbij aan dat hun werkdruk niet aanzienlijk steeg. Bovendien rapporteerde meer dan de helft van de artsen een verbetering in de relatie met de patiënt: meer vertrouwen, meer transparantie, betere communicatie en het gezamenlijk nemen van beslissingen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Koen Suyk )

Voorbeeld OpenNotes

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.