Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hogere topinkomens nog mogelijk in 2015

Mark van Dorresteijn
Voor nieuwe aanstellingen van topfunctionarissen in de zorg, geldt geheel 2015 nog de oude Wet normering topinkomens (WNT). De extra verlaging van topinkomens geldt pas vanaf 2016. Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in antwoorden op Kamervragen uit de Eerste Kamer.
Hogere topinkomens nog mogelijk in 2015
Foto: ANP - Martijn Beekman

Aan het einde van 2014 ging de Eerste Kamer akkoord met de aanpassing van de Wet normering topinkomens, de zogenaamde WNT-2. In dit wetsvoorstel is vastgelegd dat de salarisnorm voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector 100 in plaats van 130 procent van een ministersalaris wordt. Vanwege de gestaffelde normen in de zorg, geldt er een overgangsregeling. Daardoor gelden de normen in de zorg pas vanaf 2016. Plasterk: ‘Voor deze sectoren zegt de wet dat de sectorminister de regeling moet vaststellen en dat wanneer dat niet voor 1 januari 2015 is gebeurd, de regeling van 2014 blijft gelden. Schippers heeft nog geen nieuwe regeling vastgesteld, waardoor het nieuwe maximum pas vanaf 1 januari 2016 gaat gelden.’

Uitstel onbekend

Eerste Kamerleden Erik Meijer (SP), Margreet de Boer (GL), Peter van Dijk (PVV), Niko Koffeman (PVDD) en Roel Kuiper (CU) vroegen zich in eerste instantie af waarom er tijdens het debat op geen enkele wijze gebleken is dat sectoren uitgesloten konden worden. Plasterk pareert de vragen door te wijzen naar drie passages waarin duidelijk vermeld staat dat een de aanpassingen zorgvuldig doorgevoerd moeten worden. Lukt dat niet dan is een jaar uitstel het gevolg.

Aanstellingen in 2015

De senatoren willen tot slot weten wat het uitstel betekent voor aanstellingen in 2015. Hoewel Plasterk het niet wil aanmoedigen, is het nog steeds mogelijk om bezoldigingsafspraken te maken volgens de WNT-1 (130 procent). Wanneer instellingen ervoor kiezen om de norm die vanaf 2016 gaat gelden (100 procent), zal dat waarschijnlijk hun publieke imago schenden, verwacht Plasterk. ‘Tegelijkertijd moet worden geconstateerd, dat dergelijke handelingen niet strijdig zijn met het op dat moment geldende wettelijk kader. Er zal in het toezicht en bij de handhaving van de WNT nadrukkelijk worden toegezien op de grenzen hiervan en er zal worden gehandeld wanneer hier buiten wordt getreden.’

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Geen wonder dat de premie’s steeds blijven stijgen. De inkomens van deze bestuurders stijgt nog sterker mee. En de consument maar betalen. De groep van 5 zorgverzekeraars maakt de dienst uit en dus niet die Plasterk, hij mag er alleen maar naar kijken en hopt in de toekomst natuurlijk ook op zo’n topsalaris via de rug van de premiebetalers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.