Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Honderden doden door antipsychotica in dementiezorg

In Nederland overlijden ieder jaar 550 tot 760 dementerende ouderen voortijdig door de antipsychotica die ze krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw en vakblad Medisch Contact.
Honderden doden door antipsychotica in dementiezorg

Demente ouderen slikken antipsychotica waarvan de werkzaamheid zeer beperkt is. Van de middelen is al jaren bekend dat ze ernstige bijwerkingen hebben. Herseninfarcten komen vaak voor door het slikken van deze middelen. De medicijnen worden op vrij grote schaal voorgeschreven aan demente ouderen met ‘probleemgedrag’ (zoals agressie en agitatie), omdat er geen andere middelen zijn. Dat schrijven Trouw en Medisch Contact.

Richtlijn

Verenso, de Nederlandse vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, heeft drie jaar geleden de adviezen over medicijnen bij probleemgedrag in de behandelrichtlijn aangepast. Dat gebeurde mede door nieuwe inzichten over werking en risico’s van antipsychotica. Sinds 2003 hebben geneesmiddelautoriteiten wereldwijd, ook de Nederlandse toezichthouder, herhaaldelijk gewaarschuwd voor de risico’s van ernstige bijwerkingen.

Praktijk

In de praktijk is van psychosociale aanpak als eerstekeusbehandeling weinig terechtgekomen, blijkt uit onderzoek van het artsenblad Medisch Contact en Trouw. Gemiddeld krijgt in Nederland een op de drie dementerenden antipsychotica. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

ICT ondersteunt mensen met lichte dementie via mobieltje

Trajectbegeleider welkome aanvulling dementiezorg

Dementiezorg in de knel

Deuren vermomd als boekenkasten in dementiezorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. als er voldoende aandacht voor dementerende ouderen zou zijn waren die antipsychotica bijna niet nodig.
    Volgens mij beschadigd langdurig gebruik van Haldon 5mg of meer de hersenen behoorlijk, daarnaast zet het je in een roes wat ook niet erg gezond is

  3. Stop stop. Die extrapolatie doet geen recht aan de verschillen tussen Nederland en Engeland. Herseninfarcten treden vooral op bij gebruik van de nieuwe generatie antipsychotica (bv. Risperdal en Olanzapine). In Engeland worden deze middelen veel meer voorgeschreven dan in Nederland (slechts 6% van de patiënten bij gebrek aan geld). De vraag of oude middelen, zoals het in Nederland populaire Haldol, ook tot een verhoogde kans op sterfte leiden, is onbeantwoord. Voor zover ik weet zijn hier alleen observationele studies (lage kwaliteit) naar gedaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.