Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Hoog salaris voor interim-bestuurder blijft mogelijk

Mark van Dorresteijn
De Wet normering topinkomens (WNT) rekent vanaf 2013 af met topinkomens in de zorg. De wet is niet alleen van toepassing op bestuurders en toezichthouders, maar ook op de managementlaag direct daaronder. Slechts interim-bestuurders kunnen afwijken van de norm.
Hoog salaris voor interim-bestuurder blijft mogelijk

De Eerste Kamer ging dinsdag 13 november akkoord met de WNT. De beloning van ‘topfunctionarissen’ in de publieke en semi-publieke sector is daarmee vanaf 2013 beperkt tot 187.340 euro bruto per jaar (gebaseerd op 130 procent van een ministersalaris).

Omwegen

Volgens Floris Diepraam, advocaat arbeids- en ondernemingsrecht bij Pot Jonker Seunke Advocaten zijn er voor topfunctionarissen in loondienst geen omwegen mogelijk. ‘Elke vorm van beloning valt onder de WNT. Dus ook constructies via management-bv’s. De enige vrijstelling geldt voor interim-functionarissen. Zij zijn gedurende maximaal zes maanden niet aan de bezoldigingsmaxima gebonden. Daarna mag de werkgever deze bestuurder gedurende twaalf maanden niet opnieuw inhuren. Dat voorkomt draaideurconstructies. De interim-bestuurder mag overigens in dienst treden na deze zes maanden, maar dient zich dan te houden aan de salarisnorm.’ Anderzijds kan de interim-bestuurder opnieuw tegen een beloning boven de norm aan het werk gaan bij een andere werkgever. Op deze manier blijft het mogelijk om veel te verdienen in de (semi-)publieke sector.

Bestaande contracten

De wet respecteert bestaande contracten, maar bij een verlenging, nieuwe aanstelling of nieuw contract moet aan de WNT voldaan worden. Overeenkomsten met een looptijd van vier jaar of meer zullen vier jaar worden gerespecteerd en daarna in drie jaar afgebouwd. Na deze tijd moet ook dit inkomen voldoen aan de norm.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Stockxchng )

Lees meer:

Het complete verhaal staat in het Zorgvisie Weekoverzicht no. 47 dat exclusief beschikbaar is voor abonnees van Zorgvisie.

Lees ook:

NVZD: juridische stappen tegen ingreep inkomen

De schaamte voorbij Weblog Lilian Marijnissen over de WNT

Politiek verlaagt loon zorgbestuurder

14 REACTIES

  1. WORDT DEZE RUBRIEK VERDOMME NIET GELEZEN. Toen mijn vrouw 5 jaar geleden in het verzorgings- en verpleegtehuis kwam, ontdekte ik al snel — en maakte daar in deze Zorgvisierubriek ook bij herhaling melding van — dat de bestuurders en hun onderliggende managementlaag VEEL EN VEEL TE VEEL VERDIENEN, VAAK INCOMPETENT ZIJN, VEEL EN VEEL TE OMVANGRIJK IS EN VEEL EN VEEL TE WEINIG BIJDRAGEN aan het goed functioneren van hun instelling. Tragisch en vreemd dat dit land daar zo weinig aan heeft gedaan en doet maar regelrecht schokkend als je bedenkt dat (zwaar) gehandicapte patienten en slecht funktionerende ouderen — die het toch al heel heel moeilijk hebben — het daardoor nog extra slechter hebben. En nu doet deze rubriek voorkomen of men daar pas gisteren achter gekomen is. DROOM MAAR LEKKER DOOR.

  2. Lees alle reacties
  3. Politici maken dit soort wetten en denken daarbij ook aan hun eigen positie, vandaar dat de afbouw zo lang mag duren. Bijv. de verminderde pensioenopbouw: mag nu van het nieuwe kabinet maximaal 2,25% per jaar zijn (meestal is de opbouw 1,75 % en mag men zelf meer doen) maar voor politici geldt nog steeds de dubbele snelheid van opbouw zodat zij in 20 jaar een maximale opbouw hebben. Daarom gaat Gerdi Verbeet wat anders doen, volgens haar zeggen om niet zonder inkomen te komen (dat zal toch zo zielig zijn met haar wachtgeldje) maar in feite voor meer spek voor nu en de toekomst.

  4. Toch hebben de bestuurders nog tenminste drie jaar het zelfde inkomen, omdat ze eerst drie jaar de tijd krijgen om het inkomen af te bouwen. Pa sdaarna wordt het opgelegd om in vier jaar tijd naar het gewenste inkomensniveau te komen.
    Iemand die zijn baan verliest levert gelijk van de een op de nadere dag 30% inkomen in. Waardoor werden de economische crises mede veroorzaakt? Juist ja, door de graaiers. En in deze wetgeving wordt weer aangetoond dat de overhaeiud daar eerder medelijden mee heeft dan de echte slachtoffers van de voortdurend opeenvolgende economische crises van de afgelopen decennia.

  5. Een interim-bestuurder kan dus in principe niet langer dan 6 maanden, boven-norm-betaald, vanuit een eigen BV ingezet worden, begrijp ik. Na 6 maanden in dienst gaan of een jaar niet ingehuurd worden voor die prijs. Hoe zit het dan met de positie van een bemiddelingsbureau? De interim-bestuurder wordt gedetacheerd door het bureau; dan geen limiet van 6 maanden? Voor dit soort posities kan 6 maanden al snel te weinig tijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.