Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogervorst: Specialisten moeten harder gaan werken

AMSTERDAM - Als medisch specialisten hun huidige inkomensniveau willen behouden, zullen ze meer uren moeten gaan maken en meer zorg moeten leveren aan hun patiënten. Minister Hoogervorst heeft dat vandaag gezegd tijdens een congres in Amsterdam.

Hij schetste daar een beeld van de gezondheidszorg zoals die er in 2020 naar zijn mening uit zal zien. De specialisten werken nu, zo blijkt uit onderzoek, ongeveer 180 dagen per jaar. Volgens de minister is er sprake van onderbenutting van menselijk kapitaal; een situatie die door de vergrijzing in de toekomst niet vol te houden zal zijn, zo verwacht hij.

Uurtarief

Binnenkort komt een speciale commissie met een voorstel voor een uurtarief voor specialisten. De minister hoopt dat de onderbenutting van de artsen via het nieuwe uurtarief wordt aangepakt.

Prestatiebeloning

Alle ziekenhuizen zullen in 2020 volgens Hoogervorst aan prestatiebeloning doen. Dat betekent dat de artsen worden betaald naar de hoeveelheid werk die ze op zich nemen. Daarbij zullen de specialisten in veel gevallen in loondienst zijn van een ziekenhuis, of in het bestuur ervan zitten.

Testen

Patiënten zullen in de toekomstvisie van Hoogervorst via duidelijke testen in één oogopslag kunnen zien welk ziekenhuis goed presteert en welk ziekenhuis achterblijft. Eigen betalingen van patiënten voor bezoek aan een arts zijn in 2002 volgens de minister de gewoonste zaak van de wereld. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.