Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Hoogleraar radiotherapie: ‘Indeling in specialismen achterhaald’

Lotte Maas
De indeling van ziekenhuizen in divisies, afdelingen en specialismen naar ziektebeeld is een achterhaald overblijfsel van vroeger. Dat stelt hoogleraar radiotherapie Marco van Vulpen van het UMC Utrecht in zijn oratie die hij op 19 juni uitsprak.
Hoogleraar radiotherapie: ‘Indeling in specialismen achterhaald’

Van Vulpen pleit voor de organisatie van ziekenhuizen via zorglijnen waarbij de route van de patiënt centraal staat. Volgens hem zorgt de indeling in specialismen voor kolommen die goede patiëntenzorg belemmeren: ‘Wie is er verantwoordelijk voor de aansluiting tussen de kolommen? Waar en wanneer begint de zorg in de andere kolom? En wie draagt de verantwoordelijkheid in het grijze tussengebied? De slagkracht om iets voor elkaar te krijgen buiten het eigen vakgebied ontbreekt.’

Radiotherapie

Als voorbeeld noemt Van Vulpen zijn eigen vakgebied: radiotherapie kan bij patiënten met kanker steeds vaker een operatie vervangen. Kennis van radiotherapie is dus voor steeds meer artsen van belang. ‘Maar dat past niet in onze specialistische organisatiestructuur’, aldus de hoogleraar.

Route van de patiënt centraal

Als oplossing stelt Van Vulpen een nieuwe indeling voor: de route van de patiënt door het ziekenhuis moet centraal staan. Bijvoorbeeld een zorglijn borstkanker. Binnen deze zorglijn is een vast basisonderzoek nodig. Hierna wordt in een multidisciplinaire bespreking bepaald in welke zorglijn, route A, B of C, de patiënt zal worden behandeld en gevolgd. ‘Ik ben ervan overtuigd dat 99 procent van alle zorg in een standaard parcours kan worden gevangen. Iedere route bestaat uit diverse teams van artsen uit diverse disciplines die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor een bepaalde patiënt. Het betekent dat patiënten niet langer onder behandeling zijn van één specialist.’

(Zorgvisie – Lotte Maas | Foto: )

Lees meer

NZa adviseert groeiruimte ziekenhuiszorg te reserveren

Erasmus MC opent poli radiotherapie in St. Franciscus Gasthuis

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Sterk idee en mooie woorden. De patient cq de zorgvraag centraal stellen is een veel betere (en mogelijk ook goedkopere) oplossing. Goed ook dat iemand uit het veld dit zo stellig durft te stellen.
    Nu de praktijk nog, want helaas gaat alleen iets in de zorg veranderen als dit ook financieel ‘gestuurd’ wordt.
    Want woorden (in visie documenten en beleidsplannen) over dit onderwerp zijn er al voldoende aan dit onderwerp besteed; de organisatie structuur loopt hierop nog steeds enorm op achter.
    Tot voor (implementatie) actie!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.