Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogte papierberg verschilt sterk per zorginstelling

Zorginstellingen van gelijke omvang verschillen vaak extreem van elkaar in de mate van regeldruk en administratieve lasten die er ervaren worden. Dat blijkt uit het rapport ‘Meer tijd voor de Cliënt’ van onderzoeksbureau Plexus in opdracht van het ministerie van VWS.
Hoogte papierberg verschilt sterk per zorginstelling

Uit de rapportage blijkt dat de papierberg voor instellingen sinds 2004 is gegroeid. In sommige instellingen besteden zorgmedewerkers nog maar veertig procent van de werkdag aan daadwerkelijke zorgverlening. Opvallende conclusie hierbij is dat er grote verschillen per instelling zijn. De ene organisatie is veel meer tijd en geld voor administratieve handelingen kwijt dan de andere. Volgens de onderzoekers hebben zorginstellingen zelf een grotere impact op het terugdringen van administratieve lasten dan dat de overheid of andere patijen dat hebben. Een aanbeveling in het rapport is dan ook dat de zorgsector van een cultuur van controle en risico mijden naar een systeem moet dat is gebaseerd op vertrouwen.

Media-aandacht

Een andere opvallende conclusie uit het rapport is dat de voortdurend toenemende last die patiënten en professionals ervaren niet strookt met de ‘echte’ of objectiveerbare administratieve handelingen. De onderzoekers koppelen dat aan de vele media-aandacht die voor dit onderwerp is geweest. Want hoewel de administratieve handelingen inderdaad licht lijken te stijgen, is dit beduidend minder dan de stijging van de door het veld ervaren lasten.

Beheerskosten Zvw

De onderzoekers hebben ook naar de beheerskosten gekeken. Dat zijn de kosten gemaakt door zorgverzekeraars en beleidsorganen en uitvoeringskosten voor wetten. Bij deze kosten valt een klein succes te melden. De beheerskosten nemen af. Dat heeft een besparing van 380 miljoen euro opgeleverd. Dat is dankzij de invoering van de Zorgverzekeringswet gebeurd. Helaas blijkt deze meevaller teniet gedaan te worden door de extra administratieve lasten die de invoering van de Wmo teweeg heeft gebracht. Bekijk het rapport hier. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Bureaucratie gehandicaptenzorg is tranendal’

Ggz-personeel veel tijd kwijt aan administratie en bureaucratie

Bussemaker ondersteunt plannen Zorgstroom tegen bureaucratie

‘Minder adminstratieve lasten in de zorg’

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 zijn weer gestart. Meer over de procedure..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.