Zo zorgt de techniek voor een verhoogde concentratie en aandacht van de chirurg tijdens de operaties. Tevens kon de chirurg met de Hololens al voordat de operatie begon de tumor in het hoofd waarnemen.
De Hololens is in het Erasmus MC voor het eerst getest bij een groep van vijfentwintig patiënten. Met de navigatietechniek ziet de chirurg waar de tumor zich bevindt, terwijl hij rechtstreeks naar de patiënt kijkt. Er hoeft dan niet meer naar het scherm gekeken te worden.
Hologram
Op basis van MRI-scans werd een 3D-model gemaakt van de hersenen en de tumor. Dit model werd vervolgens omgezet naar een hologram en ingeladen in de Hololens. In de operatiekamer kon de hologram op het hoofd van de patiënt worden geprojecteerd, waardoor de neurochirurg de tumor direct kon zien en lokaliseren.
Landkaart
Normaal wordt bij hersenoperaties gebruikgemaakt van schermen waarop MRI-beelden van de hersenen worden getoond. Deze beelden worden door de chirurg als het ware gebruikt als een soort landkaart om een tumor in het brein te lokaliseren. Dit noemt men ook wel het ‘neuronavigatiesysteem’.
Het verschil tussen de nieuwe navigatietechniek en het oude neuronavigatiesysteem kon na de operatie worden opgemeten en gerapporteerd. ‘De nauwkeurigheid van de Hololens in het lokaliseren van de tumor verschilde met het neuronavigatiesysteem gemiddeld vier millimeter’, aldus arts-onderzoeker Fatih Incekara en neurochirurg Arnaud Vincent. ‘Meer onderzoek is nodig om de nauwkeurigheid verder te verbeteren, maar de resultaten zijn hoopgevend.’
De onderzoekers van het Erasmus MC publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift World Neurosurgery.