Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisarts laks met antidepressiva

Huisartsen in Nederland schrijven te vaak en te langdurig antidepressiva voor. Patiënten worden daar soms alleen maar zieker van. Dat blijkt uit een steekproef die gepubliceerd is in het vakblad Huisarts en Wetenschap en waarover het Nederlands Dagblad vandaag bericht.
Huisarts laks met antidepressiva

De helft van de antidepressiva in de onderzochte huisartsenpraktijken werd voorgeschreven, terwijl er niet officieel een depressie of een angststoornis was vastgesteld. Ook als patiënten hooguit een ’angstig of depressief gevoel’ hadden, of (psycho-)sociale problemen, kregen ze antidepressiva voorgeschreven. Bovendien lieten de huisartsen het pillengebruik langer voortduren dan de richtlijnen adviseren.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden zeven huisartsenpraktijken met in totaal bijna twaalfduizend patiënten onderzocht. Deze patiëntengroep vormt een doorsnee van de Nederlandse bevolking, zodat volgens de onderzoekers met enige voorzichtigheid landelijke conclusies mogen worden getrokken. Volgens het UMC Sint Radboud in Nijmegen worden de conclusies van het onderzoek bovendien gestaafd door vergelijkbaar internationaal onderzoek.

Zorgwekkende conclussie

Aan 334 patiënten werden antidepressiva voorgeschreven. Bij 53 procent van de patiënten werd een depressie, angststoornis of paniekstoornis vastgesteld, 47 procent kreeg antidepressiva voorgeschreven voor klachten van minder ernstige aard, zoals een somber gevoel wegens problemen op het werk. Zeventig procent van de patiënten kreeg de pillen langer dan een jaar voorgeschreven. Huisarts en Wetenschap legde de steekproef voor aan de afdeling eerstelijnsgeneeskunde van het UMC Sint Radboud in Nijmegen. Volgens deze controlegroep legt het onderzoek “de vinger op de zere plek” en zijn de gevolgen zorgwekkend. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Het hele artikel van het Nederlands Dagblad

Vaak verkeerde medicijnen bij ontslag ziekenhuis

Arts negeert waarschuwing bij uitschrijven medicijn

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Donder toch op met die flauwekul. Huisartsen zijn totaal niet laks! Ze werken zich de blubber, krijgen nog tonnen euros van de zorgverzekeraars wegens het niet of te laat uitkeren van gelden en krijgen enerzijds te horen dat ze te veel maagzuurremmers voorschrijven en nu zijn ze weer te laks met het voorschrijven van wat anders.
    Wie verzint deze flauwekul, donder toch op zeg!
    Ik hoop dat de huisartsen alle patienten even adequaat blijven behandelen als ze al deden en niet voor die tunnelvisie van een Klink patienten laten doodbloeden aan een maagulcus of nierproblemen door het niet geven van maagzuurremmers.
    Zouden klink en de zorgverzekeraars wel willen: lekker goedkope zorg, weer een paar patienten minder.
    Klink en cohorten begrijpen er werkelijk niets van.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.