Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts op non actief na tuchtklachten door zorgverzekeraars wegens fraude

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft dinsdag het beroep van een huisarts tegen de tuchtklachten van zeven zorgverzekeraars verworpen.
Rechter Geldadobestock 660
Adobestock

De huisarts heeft stelselmatig gefraudeerd en mag nu zijn beroep niet meer uitoefenen.

BIG

Zorgverzekeraars VGZ, ASR, CZ, Menzis, ONVZ, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid hebben in gezamenlijkheid tuchtklachten ingediend tegen een frauderende huisarts in Lelystad. Het tuchtcollege heeft in juni de zwaarste maatregel opgelegd: doorhaling van de inschrijving in het BIG-register. In hoger beroep heeft dit stand gehouden. De huisarts kan hierdoor zijn beroep niet meer uitoefenen.

Declaraties

De zorgverzekeraars hebben onderzoek gedaan naar de declaraties van de huisarts en daaruit bleek dat hij stelselmatig veel meer zorg heeft gedeclareerd dan hij aan zijn patiënten heeft geleverd. De huisarts declareerde veel meer lange consulten dan er hebben plaatsgevonden. Ook declareerde hij consulten die niet hebben plaatsgevonden.

Zilveren Kruis

De huisarts in kwestie heeft sinds november 2009 een huisartsenpraktijk. Sinds oktober 2010 is de huisarts aangesloten bij een huisartsendienstenstructuur. Van 2011 tot en met 2015 had de huisarts met Achmea (nu: Zilveren Kruis) een overeenkomst ‘zorgverzekeraar-huisarts’.  In deze overeenkomst waren onder meer de vergoedingen vastgesteld die verweerder mocht declareren. Achmea is preferente zorgverzekeraar, wat betekent dat de andere zorgverzekeraars de tussen haar en verweerder gemaakte afspraken volgen.

Fraudeonderzoek

Op 8 juli 2014 heeft Achmea een fraudesignaal afgegeven bij Zorgverzekeraars Nederland naar aanleiding van door haar uitgevoerd onderzoek. Daaruit bleek onder meer dat de data uit de patiëntendossiers niet klopten met de declaraties. ‘Vele tientallen patiënten’ hebben desgevraagd laten weten dat zij de gedeclareerde zorg niet hebben ontvangen. Veel van de gedeclareerde consulten bestonden uit consulten van meer dan twintig minuten:  voor zover deze overeenkwamen met aan een patiënt verleende zorg in diens dossier, bestond de zorg volgens het dossier vaak uit een telefoongesprek of een afspraak van tien minuten met een doktersassistent. In vier jaar heeft de huisarts op 61 procent van alle dagen meer dan 17 uur huisartsenzorg gedeclareerd,  waarvan op sommige dagen 70, 71, 73, 98 en 135 uur. Verder zijn onder andere herhaalrecepten gedeclareerd als consult, uitstrijkjes bevolkingsonderzoek als consult huisarts en griepprikken als lang consult.

Tuchtzaken

Volgens de zorgverzekeraars laat de uitspraak gisteren in hoger beroep zien dat het indienen van tuchtklachten succesvol kan zijn. ‘Om goede zorg aan verzekerden te kunnen blijven bieden, is het nodig om frauderende zorgverleners het onmogelijk te maken om nog te declareren. Een zorgverlener die niet in het BIG-register staat kan niet declareren bij zorgverzekeraars.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.