Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Huisarts wil meer geld voor geestelijke zorg

Mark van Dorresteijn
Als meer mensen met geestelijke problemen in de toekomst door huisartsen behandeld worden, moeten huisartsen daar wel meer geld voor krijgen. Dat zegt Arno Timmermans, huisarts en bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in reactie op het ggz-akkoord.
Huisarts wil meer geld voor geestelijke zorg

Hij vindt ook dat er serieus werk gemaakt moet worden van praktijkondersteuners die huisartsen helpen. ‘We moeten goed definiëren wat voor profiel die praktijkondersteuners moeten hebben. Wat wordt precies het takenpakket?’, vraagt Timmermans zich af. ‘Belangrijk is dat de juiste zorg op de juiste plek geboden wordt. Dus dat mensen wel door een specialist behandeld worden als dat nodig is.’

Reactie LHV

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) laat weten dat het belangrijk is bij de uitvoering van dit convenant om meer praktijkondersteuners in te zetten. Een huisarts is geen psycholoog is en gaat ook niet op die stoel zitten, benadrukt de LHV. ‘Huisartsen zijn niet geschoold als psycholoog en benaderen de problematiek van hun patiënten dus ook op een andere manier, namelijk vanuit een medische invalshoek.’

De huisartsen gaan nog praten met het ministerie over de invulling van dit convenant. (ANP – foto: ANP)

Lees meer:

Ggz akkoord: minder bedden en meer zelfzorg

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is onvoorstelbaar hoeveel handige jongens in de zorg het telkens lukt om onzinnige cursussen te bedenken, waardoor ze goud verdienen zonder dat die vooral leuke bijeenkomsten enig hout snijden; ZIE HIERNAAST. Minister Schipper en Staatssecr Veldhuijzen staan dat allemaal toe. Subsidieren dat wellicht ook nog naast de cursusgelden die de zorg ook moet betalen SCHANDE. SCHANDE. Zie hiernaast: “De praktijk van de zelfsturende teams”. Ik kom niet meer bij van het lachen. Of deze: “Wie vertelt het de patient” (gelet op hoe het in de zorg gaat zal dat wel de krantenrondbrenger zijn). En dan deze “specialist en ziekenhuis: HET KAN SAMEN”. Laat ik nou denken dat zulks al 200 jaar zo was OF HAD MOETEN ZIJN. Het is om te gieren. Nog effen en Schipper en Veldhuijzen promoten de cursussen “Bakken zonder pan” en “Naaien zonder garen”. Bij Philips had men ook een probleem. Een aantal dr’n, drs’n, mr’n e.d. trok zich een aantal maanden terug in de woestijn. De groep kwam tenslotte terug met de oplossing. ZE HADDEN TE WEINIG ZAND. Slaap maar door.

  3. Het is onvoorstelbaar hoeveel handige jongens in de zorg het telkens lukt om onzinnige cursussen te bedenken, waardoor ze goud verdienen zonder dat die vooral leuke bijeenkomsten enig hout snijden; ZIE HIERNAAST. Minister Schipper en Staatssecr Veldhuijzen staan dat allemaal toe. Subsidieren dat wellicht ook nog naast de cursusgelden die de zorg ook moet betalen SCHANDE. SCHANDE. Zie hiernaast: “De praktijk van de zelfsturende teams”. Ik kom niet meer bij van het lachen. Of deze: “Wie vertelt het de patient” (gelet op hoe het in de zorg gaat zal dat wel de krantenrondbrenger zijn). En dan deze “specialist en ziekenhuis: HET KAN SAMEN”. Laat ik nou denken dat zulks al 200 jaar zo was OF HAD MOETEN ZIJN. Het is om te gieren. Nog effen en Schipper en Veldhuijzen promoten de cursussen “Bakken zonder pan” en “Naaien zonder garen”. Bij Philips had men ook een probleem. Een aantal dr’n, drs’n, mr’n e.d. trok zich een aantal maanden terug in de woestijn. De groep kwam tenslotte terug met de oplossing. ZE HADDEN TE WEINIG ZAND. Slaap maar door.

  4. Mijn huisarts heeft mij ook naar zijn “huispsycholoog” willen sturen. 2 weken wachttijd, ik was zwaardepressief en suicidaal, en opbouw medicijnen. dit koste me bijna mijn leven, ben toen opgenomen op psychiatrie, en was daar pas aan het goede adres. dit gaat niet werken, ieder zijn eigen vak, ondeskundigheid(ook van de huisarts) kan je ondergang betekenen. anti-humane bezuinigingen!

  5. Als Geestelijk Verzorger van een ziekenhuis veerde ik op bij dit bericht. Terwijl de Geestelijke Zorg in ons ziekenhuis er bekaaid van afkomt (inkrimingen) wordt hier een zinnig pleidooi gehouden voor het belang van onze aandacht. Helaas moest ik lezenderwijs tot een nieuw inzicht komen; de beoefenaars van de geestelijke zorg die hier bepleit wordt moeten waarschijnlijk geen theologie, humanistiek of zo gestudeerd hebben maar psychologie. Heel belangrijk ook maar wat psychologen kunnen leveren heet, dacht ik, geestelijke gezondheidszorg. Ook een verheven taak en deels een verweven taak, maar toch anders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.