Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen gaan preventieve consulten doen

Huisartsenorganisaties LHV en NHG zetten een pilot op voor preventieve consulten. Dat terwijl commerciële bedrijven volgens de wet binnen Nederland geen preventieve bodyscans mogen uitvoeren.

De Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaan samen met de Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds en Nierstichting Nederland een pilot draaien voor preventieconsulten. Onderdeel van deze consulten is een cardiometabole module om mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en chronische nierziekten op te sporen.

Preventieve scans

Volgens directeur Frank Hefti van het bedrijf Privatescan willen huisartsen met het consult een graantje meepikken van de ‘preventiemarkt’. Privatescan verzorgt preventieve consulten voor de private markt. Na een zeer uitgebreide inventarisatie krijgen mensen die risico lopen op gezondheidsklachten laboratoriumonderzoek, cardiologisch onderzoek, antropometrisch onderzoek en een aantal verschillende scans. Hierna krijgen ze lifestyleadvies. Hefti kan zijn klanten alleen in Duitse ziekenhuizen laten scannen omdat in Nederland niet preventief gescand mag worden. “De huisartsen roepen al jaren dat ons preventief programma voor betalende klanten onzin is. Nu blijkt dat er veel behoefte aan is, bewegen ze alsnog zelf richting preventieve consulten.”

Risico op gezondheidsklachten

Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat een kwart van de huisartsen patiënten oproepen voor preventieve metingen. Bijna alle huisartsen voeren dit soort metingen uit wanneer mensen een groot risico lopen op gezondheidskwalen door aanleg of ongezond gedrag.

Huisartsen

Woordvoerder Fulco Seegers zegt dat de LHV geen ander standpunt inneemt ten opzichte van preventieve consulten en bodyscans. “We zijn nog steeds niet voor bodyscans. Het is wel zo dat preventie de laatste jaren in hoog het aanzien staat. En wat wij doen is niet zomaar iedereen scannen. In de pilot gaan wij op geavanceerde wijze mensen selecteren waarvan het nuttig is een preventieve test te doen.”

Bodyscans

Volgens Hefti scant zijn bedrijf Privatescan ook pas nadat klanten een uitgebreide vragenlijst hebben ingevuld. “Breed wetenschappelijk onderzoek ondersteunt juist het nut van preventieve bodyscans.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Verscherpt toezicht aanbieders bodyscans

‘Verzekeraar moet werken aan preventie’

Buitendijk hoogleraar preventieve gezondheidszorg

Klink wil huisartsen meer geld geven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.