Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisartsen Lemmer behandelen botbreuken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In een experiment behandelen huisartsen eenvoudige botbreuken en ontwrichtingen in hun eigen praktijk.
breuk.pols.zwachtel.fotolia.gif
Foto: fotolia

De huisartsen werken samen met de Friese chirurgen.

Botbreuken
Mensen in Lemmer met een botbreuk of een schouder uit de kom, kunnen voortaan naar hun eigen huisarts. Zij hoeven voor een behandeling niet meer naar het ziekenhuis. De huisartsen zijn speciaal getraind in eenvoudige traumabehandelingen. In een pilot onderzoeken huisartsen en chirurgen van de Antonius Zorggroep of de behandeling van eenvoudige botbreuken en ontwrichtingen even goed is als de behandeling in het ziekenhuis. Naar verwachting bespaart de pilot tijd en geld. 

Huisartsen
In een dunbevolkte regio als Friesland is kwalitatief goede zorg, dichtbij de mensen, belangrijk, zeggen huisartsen Hans Arentsen en Evert Jan Breet. Zij vinden Friesland zeer geschikt voor een dergelijke pilot. ‘Juist in Friesland kunnen we dit goed doen. De lijnen tussen chirurgen en huisartsen zijn kort en het contact is goed’. De pilot duurt een jaar. Omdat de behandeling niet bij de huisarts plaats vindt, valt deze niet onder het eigen risico. 

Chirurgen
Traumachirurgen Machiel Kuipers en Pieter Lubbert van Heelkunde Friesland ontwikkelden een lijst met traumata die de huisartsen met de juiste instructie kunnen behandelen. De traumachirurgen hebben de huisartsen opgeleid, samen met de gipsverbandmeesters van het Antonius Ziekenhuis.

UMCG
Met een wetenschappelijk onderzoek door de afdeling Huisartsgeneeskunde van het UMCG worden de resultaten van de pilot gemonitord en vastgelegd. Het Innovatiefonds van Stichting De Friesland  financiert dit onderzoek. Patienten krijgen de zorg vergoed uit de basisverzekering.

Dossier Substitutie
Verschuiving van dure zorg naar een plaats waar het goedkoper kan. En liefst nog dichter in de buurt van de patiënt. Dit leidt tot nieuwe samenwerkingsverbanden en financieringsvormen.
Lees meer >>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.