Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Huisartsen willen marktwerking terugdraaien’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Huisartsen zijn in groten getale tegen de marktwerking. Zij vrezen dat de drang tot bezuinigen ten koste gaat van de patiëntenzorg. Dat blijkt uit een enquête die de SP hield onder 1900 huisartsen.
‘Huisartsen willen marktwerking terugdraaien’

Eén op de vijf praktiserende huisartsen heeft aan de enquête meegedaan. De SP zette de enquete in eerste instantie on-line op haar site. Daarnaast ging er een gerichte mailing uit naar het comité Zorg geen Markt. De Landelijke Huisartsen Vereniging zou op haar site aandacht hebben besteed aan de enquete. De SP stuurde in tweede instantie alle huisartsen en huisartsenposten een brief met verzoek tot deelname. De partij concludeert dat enquete met duidelijke SP-signatuur voorstanders van marktwerking kan hebben ontmoedigd.

Geld in plaats van zorg

Huisartsen vinden dat maatregelen als marktwerking en keten-dbc’s, leiden tot sturen op geld in plaats van op zorg. Hetzelfde geldt voor het idee van demissionair minister Klink om financiële prikkels in te voeren. Slechts 15 procent van de artsen denkt dat deze prikkels de zorg zullen verbeteren. Artsen noemen deze prikkels strijdig met de beroepseer. Zij denken bovendien dat dit hun geloofwaardigheid tegenover de patiënt aantast.

Bemoeizucht

Een bron van ergernis voor 87 procent van de huisartsen, is de bemoeizucht van zorgverzekeraars. Deze leggen tarieven op en bemoeien zich steeds meer met de inhoud van de zorg. Over ketendbc’s, waarbij huisartsen als hoofdondernemer onderhandelen met de zorgverzekeraar over zorg rondom een chronische aandoening, zijn de huisartsen nog niet erg te spreken. Vooralsnog leidt dit bij de ondervraagden tot versnippering van de zorg en gaat dit ten koste van de totale zorg die zij een patiënt willen bieden. Ook de bezuinigingen die huisartsen kunnen terugverdienen door goedkoop voor te schrijven, noemen veel huisartsen absurd. Zij vinden de aangekondigde korting voor 2011, als een besparing voor dit bedrag op de medicijnkosten niet wordt gehaald, onaanvaardbaar.

Minder plezier

Meer dan de helft van de huisartsen zegt dat het plezier in het werk de afgelopen jaren is afgenomen. Volgens 87 procent nam tegelijkertijd de werkdruk toe, hetgeen vooral is te wijten aan een toename van administratieve taken. Dit kost hen minimaal een dag per week.

Kleinschalig

De werkdruk is ook toegenomen doordat mensen sneller naar de huisarts gaan. Daarnaast zijn de huisartsen veel tijd kwijt om problemen elders in de zorg op te lossen. Zoals een slecht functionerende thuiszorg en lange wachtlijsten, vooral in de ouderenzorg. Ruim de helft van de huisartsen is voorstander van kleinschalige eerstelijnszorg in de buurt. Hier is wel meer ondersteuning voor nodig, met name vanuit de lokale overheid. Het grootste deel van de huisartsen wijst de invoering van een landelijk Elektronisch Patiënten Dossier af. Zij voelen meer voor het uitbouwen van het regionale EPD. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Nederlands Huisartsen Genootschap stelt richtlijn over EPD Op

Huisartsenpost in beroep om tarief

Huisartsen verliezen zaak om declaraties

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.