Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IBM investeert stevig in supercomputer Watson

Mark van Dorresteijn
IBM investeert een miljard dollar in een nieuwe afdeling die supercomputer Watson aan zowel zakelijke als particuliere klanten moet gaan leveren. De afdeling bestaat uit circa tweeduizend werknemers.
IBM investeert stevig in supercomputer Watson
Foto: IBM

Watson is een supercomputer met kunstmatige intelligentie die is ontwikkeld om menselijke vraagstelling te kunnen imiteren en interpreteren. De supercomputer wordt ook ingezet in de zorg. Zo wist het apparaat een oncologie-examen te behalen, daarnaast is de machine in staat om gigantische hoeveelheden informatie snel te doorgronden, zoals medische journals. Meest bekend is de computer van het Amerikaanse spelprogramma Jeopardy waarin hij twee menselijke spelers versloeg.

Overweldigende vraag

De nieuwe divisie is opgericht omdat de vraag naar supercomputer exponentieel toeneemt. ‘We hebben een keerpunt bereikt waarop de interesse overweldigend is geworden, daarom moeten we sneller handelen’, zegt Stephen Gold, vice-president van Watson Business. Het formaat van de supercomputer is teruggebracht tot dat van drie gestapelde pizzadozen, in 2011 vulde Watson nog een hele kamer. Het is overigens niet per se nodig de supercomputer in huis te halen, veel Watson-applicaties kunnen ook via internet gebruikt worden.

Watson in de zorg

In de Verenigde Staten werkt IBM samen met een aantal ziekenhuizen om Dr. Watson te trainen in het diagnosticeren van kanker en het voorschrijven van de meest geschikte behandeling. Vooralsnog gaat het om longkanker en borstkanker. Daaraan voorafgaand is zoveel mogelijk medische literatuur en geanonimiseerde patiëntendossiers ingevoerd.  De adviezen van de computer worden steeds nauwkeuriger. Het is technisch mogelijk Dr. Watson te integreren met een elektronisch patiëntendossier maar dat is nog niet gebeurd.

Ook in Nederland zoekt IBM de samenwerking van ziekenhuizen. Medio 2013 kondigde IBM aan dat zij gesprekken voerden met UMC Groningen.

Consumenten

IBM wil de mogelijkheden van zijn supercomputer niet alleen slijten aan professionals in bijvoorbeeld de medische wereld, maar ook consumenten toegang geven tot Watson. Zo zag IBM vorig jaar al mogelijkheden om Watson in te zetten als personal shopper en gezondheidscoach.

1 REACTIE

  1. Volgende stap is een ‘Watson’ – of moet het een vrouwelijke naam krijgenbijv. ‘Verginia’, – waar empathie softwarematig of nog beter hardwarematig (kan niet gedelete worden) in geprogrammeerd is.. . Dat zou een ongelofelijke vooruitgang zijn, nee, een waarlijke quantum leap :o). Misschien met een quantum computer die gebaseerd is op de unifiedfield theorie, de wetenschappelijke theorie dat alles een is, alles met elkaar verbonden. Er zijn al dergelijke apparaten op de markt waarvan beweerd wordt dat ze via het quantumveld werken. Zoals het CoRe diagnostic system. Hoewel controversieel, zou het goed zijn deze apparatuur en haar uitkomsten uitgebreid wetenschappelijk te testen, daar de werking uitgaat van bestaande, algemeen aanvaarde principes uit de moderne quantummechanica . Meer informatie : http://www.energy-medicine.info/

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.