Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ict-kosten in ggz boven de 5 procent

De integrale ict-kosten komen dit jaar voor het eerst ruim boven de 5 procent van de totale omzet uit. De gemiddelde ict-kosten voor ggz-instellingen zijn 5,24 procent van de omzet. De stijging wordt vooral veroorzaakt door hogere personeelskosten en kosten voor servers en storage. Dit blijkt uit de ICT Benchmark GGZ 2014 van M&I/Partners.
Ict-kosten in ggz boven de 5 procent

Uit de ICT Benchmark GGZ 2014 van M&I/Partners blijkt dat de integrale ict-kosten dit jaar voor het eerst ruim boven de 5 procent van de totale omzet van de instelling uitkomen. Vanaf 2009 zijn de ict-kosten als percentage van de omzet ieder jaar gestegen. In vergelijking met de vorige editie zelfs met 12 procent.

Investeren

De personeelskosten stijgen door een toename van de inhuur van externen en door hogere personeelskosten van eigen personeel. De toename van de kosten voor servers en storage wordt verklaard doordat vorig jaar weer meer is geïnvesteerd in vervanging en vernieuwing.

Minder hard

De ZIS/EPD-kosten per gebruiker zijn ook dit jaar weer doorgestegen. Vorig jaar was er bijna een verdubbeling van de ZIS/EPD-kosten per gebruiker. Dit jaar stijgt het kengetal minder hard met 9 procent. De stijging van vorig jaar komt door de implementatie van nieuwe ZIS/EPD-pakketten of de upgrade naar een nieuwe versie. Hierdoor zijn er instellingen met een hoger kostenniveau. Ook zijn er bij instellingen die gestart zijn met een nieuw ZIS/EPD grote stijgingen van andere kostenobjecten, bijvoorbeeld kosten voor datamigratie.

Uitbesteden

Instellingen die (delen van) hun ict uitbesteden, hebben een hoger kostenniveau dan instellingen die geen gebruikmaken van uitbesteding. Dit geldt bijvoorbeeld voor de uitbesteding van ZIS/EPD-hosting, servers en storage, technisch applicatiebeheer en uitbesteding van beheer van de ict-infrastructuur.

Benchmark

De ICT Benchmark GGZ is in 2014 voor de vijfde keer uitgevoerd. De benchmark geeft inzicht in de hoogte van de integrale ict-kosten van een ggz-instelling en vergelijkt deze met andere ggz-instellingen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.