Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGJ geeft nieuwe aanwijzing aan onveilig gezondheidscentrum Medimel

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Voormalig gezondheidscentrum Medimel heeft weer een aanwijzing gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De huisartsenpraktijk voldoet niet aan de eisen voor goede zorg. Bovendien is er zorg verleend tijdens de verplichte sluitingsperiode.
IGJ geeft nieuwe aanwijzing aan onveilig gezondheidscentrum Medimel

De inspectie legde het centrum in mei een bevel tot sluiting op. De huisartsenpraktijk mocht toen een week lang geen zorg meer verlenen. Het bevel is verlengd en pas opgeheven op 12 juni nadat de acute risico’s waren weggenomen. Sindsdien gaat het gezondheidscentrum verder onder de nieuwe naam ‘Medisch Centrum Bernadotte’.

Vertrouwen geschaad

Bovendien is de bestuurder volgens de Inspectie niet eerlijk geweest en heeft de IGJ onjuiste informatie verstrekt. Uit een anonieme melding bleek dat de directeur/bestuurder van Medimel, niet BIG-geregistreerd, zelf zorg had verleend en voorbehouden handelingen had verricht. Dit heeft het vertrouwen van de IGJ in de bestuurder ernstig geschaad.

Spoedzorg

Tijdens het inspectiebezoek op 18 mei 2018 constateerde de inspectie dat de zorgaanbieder niet beschikte over een huisarts en er was geen adequate achterwachtregeling om de spoedzorg te garanderen. Op 28 mei 2018 ontving de inspectie een melding dat de zorgaanbieder in strijd met het bevel tot sluiting toch zorg had verleend. Na onderzoek hiernaar stelde de inspectie vast dat dit inderdaad het geval was en heeft zij aan de zorgaanbieder ter voorkoming van herhaling van overtreding aan de zorgaanbieder een last onder dwangsom opgelegd.

Veiligheidsrisico

De risico’s voor de veiligheid van de patiënten zijn naar de mening van de IGJ nog steeds niet weg genomen en ook de tekortkomingen zijn niet verholpen. Aantoonbare verbeteringen zijn niet doorgevoerd, ondanks de ernst van de geconstateerde gebreken. Het installeren van een nieuw bestuur is gebleven bij een toezegging: de nieuwe organisatiestructuur is nog niet geformaliseerd en de oude bestuurder is nog in functie.

Personeel

Het grote aantal personele wisselingen, het gebrek aan begeleiding van nieuwe zorgverleners kwalificeert de inspectie als een ernstig risico voor de patiëntveiligheid. Door de zorgaanbieder zijn onervaren basisartsen ingezet op een huisartsenpost ten behoeve van het verlenen van huisartsgeneeskundige zorg, waarbij bij tenminste twee van de drie genoemde diensten geen supervisie was. Medimel heeft een medewerker aangenomen als basisarts zonder daarbij zich te vergewissen of de medewerker over de vereiste bevoegdheid en bekwaamheid beschikt om huisartsgeneeskundige zorg te verlenen. Deze medewerker bleek, achteraf, niet in het BIG-register geregistreerd te staan, noch te hebben gestaan. In de periode september 2017 tot en met april 2018 is van vrijwel al het bij het gezondheidscentrum werkzame personeel de aanstelling beëindigd, waarbij een deel van de werknemers (POH GGZ, POH Somatiek) gedurende een aantal maanden niet is vervangen of met wisselende huisartsen is ingevuld.

Verbeteracties

De bestuurder van Medisch Centrum Bernadotte moet direct zorgen voor adequate dossiervoering,  de juiste sterilisatiemethode hanteren,  met behulp van andere zorgaanbieders te voldoen aan de eisen van beschikbaarheid en bereikbaarheid en de IGJ op de hoogte te stellen wie er wekelijks zijn ingeroosterd. Binnen een maand moet de Avond/Nacht en Weekendzorg zijn geregeld. Tenslotte moet binnen vier maanden de kwaliteit van zorg zijn verbeterd, moet er een incidentenprocedure zijn opgesteld die voldoet aan de eisen en moet de personele bezetting voldoen aan de LHV-eisen. Als Medisch Centrum Bernadotte niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder bestuursdwang opleggen.

Lees de aanwijzing en het rapport

Aanwijzing Gezondheidscentrum Medimel BV_ Medisch Centrum Bernadotte

Bevel gezondheidscentrum Medimel BV te Utrecht 18 mei 2018 (1)

Motivering bevel Medimel B V te Utrecht 23 mei 2018

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.