IGZ sluit Stichting Pyxis wegens ernstige tekortkomingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft afgelopen vrijdag Stichting Pyxis in Zeist een bevel tot sluiting gegeven. De inspectie constateerde ernstige risico’s voor de veiligheid van cliënten en trof direct maatregelen. Ggz-instelling Altrecht heeft de cliënten van Stichting Pyxis opgevangen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
IGZ sluit Stichting Pyxis wegens ernstige tekortkomingen

De instelling richt zich voornamelijk op de begeleiding van jongeren met psychische en sociale problemen. Op 20 februari bezocht de inspectie twee locaties van Stichting Pyxis. Aanleiding voor het inspectiebezoek was een melding van derden over het overlijden van een cliënt binnen de instelling en een melding van Cliëntenbelang Utrecht over de stichting. De zorginstelling verzuimde het sterfgeval te melden bij de inspectie.

Afwezigheid directie

Na twee pogingen van de directie om het inspectiebezoek af te zeggen, besloot de IGZ dat het bezoek op 20 februari hoe dan ook door zou gaan. Ondanks de aankondiging was de directie van de stichting niet aanwezig. Ook was er geen adequate vervanging geregeld. De inspectie werd, na ter plaatse twee maal telefonisch contact te hebben gezocht, in eerste instantie verwezen naar een externe consultant en in tweede instantie naar een aan de stichting verbonden psychiater. Beiden gaven echter aan niet als vervanger te willen of kunnen optreden. De directie van Pyxis heeft zich dus niet toetsbaar opgesteld in omstandigheden die hier wel om vroegen.

Polshoogte

Hierdoor heeft de IGZ in afwezigheid van relevante medewerkers polshoogte moeten nemen. De IGZ trof op één locatie een situatie aan waarbij twee cliënten waren gehuisvest in het gebouwtje van een voormalige benzinepomp. “Er zat een gat in de ruit en overal lag glas”, verklaart de inspectie. “Een cliënt was binnen en maakte een duidelijk geagiteerde indruk. De andere cliënt gaf aan dat geen begeleiders of hulpverleners ter plaatse waren.”

Bevel tot sluiting

De aangetroffen situatie, het ontbreken van een verantwoordelijkheidstoedeling bij afwezigheid van de directie, het kennelijk ontbreken van duidelijke werkafspraken met hulpverleners en de niet toetsbare opstelling van de directie van Stichtring Pyxis, waren voor de IGZ aanleiding om een bevel tot sluiting op te leggen in het kader van de Kwaliteitswet zorginstellingen. De instelling dient de werkzaamheden te staken en een verantwoorde overdracht van cliënten te organiseren.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: IGZ )

Lees meer:

Bevel tot sluiting Stichting Pyxis (PDF)

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Deze stichting levert aan mensen met een GGZ-indicatie zorg, vooral op basis van PGB. Toen dit nieuws bekend werd was de verontwaardiging groot
  Als SP wilden we vooral weten hoe het zover heeft kunnen komen. En vooral hoe we dergelijke trieste situaties kunnen voorkomenDe afgelopen dagen gingen we zelf op onderzoek uit ; we spraken met betrokkenen en bezochten de locaties . Na een inventarisatie heeft ons SP raadslid Pieter Wout Duquesnoy vragen gesteld .
  Het hele verhaal en de vragen kunt u nalezen via onderstaande link http://zeist.sp.nl/bericht/82708/
  Heeft u zelf iets te melden mbt zorginstellingen Volg ons dan op twitter https://twitter.com/#!/SPZeist

 3. Als de IGZ daar nu een gewoonte van maakt om PREVENTIEF verpleeg en verzorgingsinstelling te controleren (WAT HAAR TAAK IS) dan komt ze er achter dat wat Pyxis doet nog helemaal niet zo erg is. Het is op tal van plaatsen nog vele malen erger. Welke plaatsen?? Daar waar de hoogste directiesalarissen zijn, want er is een causaal verband tussen de hoogte van de salarissen en de slechtste dienstverlening richting patienten. ERG HE.

 4. Het probleem ligt hier bij de kwaliteitseisen die gesteld zouden mogen worden aan mensen die beschermd wonen aanbieden en ambulante begeleiding aan jongeren die met psycho-sociale problematiek zitten. Weinig controle , en spoedig gaat deze AWBZ begeleiding ook nog over van het zorgkantoor naar de Gemeente en moeten WMO ambtenaren deze verantwoordelijkheid overnemen. Dit is een kwetsbare groep, kunnen ambtenaren hiermee omgaan?

 5. Deze gang van zaken bewijst dat bijbetaling volgens vws door patienten noodzakelijk is , alleen al voor de GLASverzekering??Eerst na 2 meldingen werd de igz wakker.Misschien zou de igz zich eens (pro-)actief moeten opstellen en alle zorgverleners preventief ONregelmatig moeten controleren???.Uitstekend voor hun werkgelegenheid.Worden nu de ONverantwoordelijken van de stichting Pikin ook strafrechtelijk vervolgd wegens verwijtbare nalatigheid en BEBOET ?? Duidelijk dat ook hier weer de patienten van de Wal in de Put geraakten.Wordt de put nu gedempt, of gaat er een doofpot over ??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.