Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

IGZ wil banden artsen en farmaceuten openbaar

Mark van Dorresteijn
Alle snoepreisjes, cadeaus en betalingen van farmaceuten aan artsen moeten openbaar gemaakt worden. Dat wil de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), meldt RTL Nieuws.
IGZ wil banden artsen en farmaceuten openbaar

“Wij willen dat er een register komt dat alle banden en betalingen tussen farmaceuten en medische beroepsbeoefenaars openbaar maakt”, zegt hoofdinspecteur geneesmiddelen en medische technologie Josee Hansen.

Trakteren

Het trakteren van artsen is aan regels gebonden, maar de naleving hiervan wordt overgelaten aan de sector zelf. Neuroloog bij het Amsterdams Medisch Centrum Rien Vermeulen stelt dat dat echter niet werkt. “Ik heb van zelfregulering door de beroepsgroep zelf nog niets gemerkt.”

Wettelijk regelen

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minister van VWS Edith Schippers de banden tussen artsen en de farmaceutische industrie wettelijk moet regelen. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen stelt dat als het bij wet is geregeld, alles volstrekt helder is. “Dan kunnen er geen misverstanden over bestaan en het is goed voor de reputatie van de farmacie.”

Nefarma voorstander

De overkoepelende organisatie van de farmaceutische industrie Nefarma zegt een groot voorstander te zijn van het openbaar maken van alle betalingen aan artsen. Dat dat op dit moment nog niet het geval is, komt volgens Nefarma door de artsen en de ziekenhuizen en niet door de farmaceutische industrie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Artsen nog te nauw verbonden met farmaceuten

KNMG: ‘sponsorlijst farmaceuten voegt weinig toe’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

 1. Als de Inspectie voor de Volksgezondheid dan zo graag openheid van zaken wil, helemaal mee eens.
  Maar controleer dan ook eens alle snoepreisjes van bestuurders en zorgverzekeraars naar buitenlandse zorgprojecten.
  En alle oude rotzooi die hier uit zorginstellingen wordt opgestuurd naar het buitenland en waar hier ook nog eens subsidie over wordt gedeclareerd in Nederland.
  Onze nederlandse gezondheidszorg is ten prooi gevallen aan onnodig veel grijze mussen, die hun salaris verdienen vanachter hun bureau.
  Dit gaat ten koste van handen aan het bed.
  Een hele dag met getallen bezig, weten deze personen uberhaupt wel wat er op de werkvloer gebeurt?
  Het antwoord laat zich raden…

 2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.