Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IJsselmeer-bestuurder strijdt met medische staf

Bestuurder Gersji Pereira van de IJsselmeerziekenhuizen heeft het vertrouwen opgezegd in de voorzitter van de medische staf. Het ziekenhuis kampt met een begrotingstekort van 7 miljoen euro.

Oorzaak van het tekort van het ziekenhuis met vestigingen in Lelystad en Emmeloord is dat het aantal operaties en behandelingen achterblijft bij de prognose voor 2008.

Vertrouwensbreuk

“De situatie vraagt om snel en fors ingrijpen”, stelt Pereira. “Ik heb er geen vertrouwen in dat dit lukt met de huidige voorzitter van de medische staf.” De staf wil een intern onderzoek laten doen naar de oorzaak van de problemen. Pereira ontkent dat het tekort samenhangt met concurrentie van ziekenhuizen uit Sneek en Almere. Jaarlijks verkiezen duizenden patiënten uit Emmeloord het Antonius Ziekenhuis in Sneek boven de vestiging van de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord, het Dokter J.H. Jansenziekenhuis. “Die patiënten hebben al jaren geleden gekozen voor Sneek.” Het Dokter J.H. Jansenziekenhuis staat te koop. Pereira wil het gebouw verkopen volgens een ‘sale-and-lease-back’-constructie. Interesse van het Antonius Ziekenhuis in Sneek wees hij van de hand. “We verkopen niet aan een concurrerend ziekenhuis.”

Antonius actief in Emmeloord

Daarop besloot Sneek zelf een locatie te starten in Emmeloord. “Elk jaar zagen we het aantal patiënten uit Emmeloord en Urk verdubbelen”, zegt Antonius-bestuurder Wouter van der Kam. “We vinden dat we ziekenhuiszorg bij onze patiënten in de buurt moeten aanbieden.” In Emmeloord staat nu een gezondheidscentrum van eerstelijnszorgverleners waarin tien specialisten van het Antonius diagnoses stellen en eenvoudige behandelingen doen. Het Antonius heeft een vergunning om met snelbouw het aantal specialismen binnenkort uit te breiden tot vijftien. Over enkele jaren moet er een nieuwe locatie met klinische bedden staan.

Ook patiënten naar Flevoziekenhuis

Ook het Flevoziekenhuis uit Almere bevestigt dat het aantal patiënten uit Lelystad toeneemt. Concrete plannen om een kliniek in Lelystad te openen heeft het ziekenhuis niet, maar woordvoerder Peter Pels sluit dit voor de lange termijn niet uit. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Strijd tegen het poldersentiment

IJsselmeerziekenhuizen moet manager weer aannemen

Verlies dreigt voor IJsselmeerziekenhuizen

IJsselmeerziekenhuis Lelystad scoort slecht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.