Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IJsselmeerziekenhuizen en Slotervaart failliet, ‘weg ligt open voor een doorstart’

Redacteur Zorgvisie
De IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart zijn failliet verklaard. Dat meldt de rechtbank Midden-Nederland en de rechtbank Amsterdam. Het faillissement betekent nog niet dat de IJsselmeerziekenhuizen nu definitief verdwijnen; de weg ligt open voor een doorstart.
zorgaanbieders Zilveren Kruis
iStock

Het Amsterdamse MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten vroegen al eerder uitstel van betaling aan. Door surseance aan te vragen, hoopten de ziekenhuizen een faillissement te voorkomen. Dit is uiteindelijk niet gelukt.

Faillissement IJsselmeerziekenhuizen

Directe aanleiding voor het vandaag uitgesproken faillissement is dat het ziekenhuis de salarissen niet meer kan betalen. De ziekenhuizen zijn in de financiële problemen gekomen door met name hoge inhuurkosten van personeel in een situatie van grote arbeidskrapte. In de afgelopen dagen is gebleken dat de verzekeraars geen vertrouwen meer hebben in een gezonde financiële toekomst. Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars lieten al eerder weten de financiering stop te zetten.

De bewindvoerders Alice van der Schee en Frank Nowee zijn door de rechtbank benoemd tot curatoren. Zoals gebruikelijk in een faillissement zullen de curatoren alle medewerkers formeel ontslag aanzeggen, met inachtneming van hun opzegtermijn. De curatoren hebben met de zorgverzekeraars onder leiding van Zilveren Kruis tevens overeenstemming bereikt dat er geld ter beschikking wordt gesteld om de voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg in het ziekenhuis mogelijk te maken. Het ziekenhuis wordt dus niet meteen gesloten, wat rust brengt en de veiligheid garandeert van de zorg voor de patiënten. De curatoren zullen met de medische staf en de zorgverzekeraars een plan voor deze afbouw opstellen.

‘Onacceptabel’

Voor de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en de gemeenten Almere, Noordoostpolder, Urk, Dronten en Zeewolde is het ‘onacceptabel dat de continuïteit van de zorg stopt en dat het ziekenhuis uit Lelystad verdwijnt.’ De gemeenten onderstrepen opnieuw dat de afstanden in de provincie groot zijn. ‘Het halen van de wettelijke aanrijtijden van ambulances is nu al lastig. Met het wegvallen van het ziekenhuis en hiermee de acute zorg wordt dit nog moeilijker en kan dit leiden tot levensbedreigende situaties.’

Kandidaat voor redden IJsselmeerziekenhuizen

Het faillissement betekent nog niet dat de IJsselmeerziekenhuizen nu definitief verdwijnen; de weg ligt open voor een doorstart. Voor het redden van de noodlijdende ziekenhuizen in Flevoland heeft zich een serieuze kandidaat gemeld. Dat heeft voorzitter Cees de Bruin van de cliëntenraad van de IJsselmeerziekenhuizen gezegd na berichtgeving door de NOS en Omroep Flevoland. ‘Dat betekent niet direct dat die kandidaat de ziekenhuizen wil overnemen’, zegt De Bruin, ‘Het kan ook zo zijn dat deze de ziekenhuisvoorziening in Flevoland in stand wil houden door met een andere partij te gaan samenwerken.’ De Bruin wil niet zeggen wie de kandidaat is. Hij verwacht dat er op zeer korte termijn meer duidelijkheid komt over de plannen van de kandidaat.

Faillissement MC Slotervaart

Na de IJsselmeerziekenhuizen is ook het MC Slotervaart failliet verklaard. Het ziekenhuis is onderdeel van de MC Groep, dat in financiële nood verkeert. Eerder deze week vroeg MC Slotervaart ook uitstel van betaling aan. Het faillissementsverzoek werd behandeld door de rechtbank in Amsterdam. Marc van Zanten en Marlous de Groot zijn als curatoren aangesteld.

Het faillissement betekent dat het ziekenhuis op korte termijn gaat sluiten. De opvang van patiënten is gegarandeerd door de zorgverzekeraars en de omliggende ziekenhuizen. Voor de patiënten die op dit moment in ziekenhuis liggen, betekent het dat zij de komende dagen naar een ander ziekenhuis worden overgeplaatst om de goede zorg te waarborgen. Ook de poliklinische patiënten worden de komende periode aan een ander ziekenhuis overgedragen. Voor de patiëntgegevens wordt nu door curatoren gezocht naar een oplossing die uiteraard in overeenstemming is met de privacyrichtlijnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.