Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

IJsselmeerziekenhuizen MC Groep boeken forse winst

De ziekenhuizen van de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter hebben in 2011 een winst geboekt van 11,5 miljoen euro. Het bedrijf verwacht in 2013 geen balanssteun meer nodig te hebben van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Uit het financiële jaarverslag van het bedrijf waar de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord en MC Dronten toe behoren, blijkt dat het in 2009 opgestelde saneringsplan haar vruchten begint af te werpen. Daarnaast waren er meevallers. Ten eerste in de vorm van de eerste tranche van 6 miljoen euro balanssteun van de NZa. In totaal ontvangt de ziekenhuisgroep 18 miljoen euro steun in drie delen. Ten tweede leverde een herwaardering van de locatie MC Emmeloord 4,8 miljoen euro op. Ten slotte heeft er een incidentele afwaardering activa van 1,4 miljoen euro plaatsgevonden.

Schulden

Vanwege het goede resultaat zijn de schulden van het bedrijf flink gedaald. Van 64,4 miljoen euro naar 54,4 miljoen euro. Er is in 2011 voor 10 miljoen euro afgelost, waarvan de belangrijkste de aflossing aan VWS betreft (6,25 miljoen euro).

Prognose 2012

Voor dit jaar houdt het bedrijf rekening met een dalend aantal personeelsleden, aangezien de Stichting slechts een beperkte productiegroei verwacht. ‘De eerste maanden van 2012 laten een goede beheersing zien van het productievolume, terwijl tegelijkertijd de kosten binnen de gestelde kaders blijven. Belangrijkste risico in 2012 is het gefinancierd krijgen van het stijgende werkkapitaal als gevolg van de invoering van de DOT systematiek. Het zorgen voor voldoende liquiditeit wordt gerealiseerd door afspraken te maken met de zorgverzekeraars over bevoorschotting en het verlagen van het werkkapitaal waar mogelijk. Indien noodzakelijk worden de beoogde investeringen over een langere tijd uitgesmeerd.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het jaardocument

Vertrouwensbreuk bij de MC Groep

Rabo Private Equity neemt belang in DC Groep van Winter

9 REACTIES

  1. Ik ben geen financieel specialist, vandaar mijn vraag. Gaat het om 11,5 mln incl de staatssteun van 6 mln. In dat geval is de winst 5,5 mln. Als daar de 9,8 mln van wouter afhaalt, is het nog niet helemaal positief. Of is dit een kromme redenering?

  2. Lees alle reacties
  3. even naar de juiste proporties terugbrengen…als je van de 11,5 miljoen de incidentele posten ad 9,8 afhaalt,
    gaat het om een resultaat van 1,7mln. Gezien waar ze vandaan komen een grootse prestatie, in vergelijking met andere ziekenhuizen van deze aard en omvang zeker geen bovengemiddelde prestatie..

  4. Een groot compliment voor Loek Winter die veel risico’s nam door de overname en dramatische nalatenschap van zijn voorgangers.Hij heeft samen met de medewerkers van de MC ziekenhuizen laten zien dat ondernemerschap in de gezondheidszorg zeker niet ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit en aandacht voor de patiënt. Bepaalde politici zouden met dit voorbeeld voor ogen eens moeten ophouden met het voortdurend verkondigen dat alle investeerders en ondernemers in de gezondheidszorg boosaardige lieden zijn die de gezondheidszorg uitsluitend willen misbruiken voor eigen gewin.

  5. @Wouter van den Elzen: zie vraag Madelon, heb je daar zicht op?
    Mijn ervaring is dat echte ondernemers zich realiseren dat ontevreden klanten weglopen. Wouter is er onderzoek naar de klanttevredenheid gedaan? Ik houd kantoor in Lelystad en hoor uitermate positieve berichten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.