Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Infectierisico door iPads in ziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Het gebruik van iPads en andere tablets door patiënten en ziekenhuispersoneel vormen een risico voor de gezondheid. Dat stelt zegt Ingrid Spijkerman, arts microbiologie en directeur van de Stichting Werkgroep Infectie Preventie (WIP) tegenover Webwereld.
Infectierisico door iPads in ziekenhuis

“Op dit moment zijn er geen richtlijnen voor het gebruik van smartphones en tablets in ziekenhuizen”, zegt Spijkerman tegen Webwereld. “Ze vormen hierdoor in theorie een risico voor het besmetten van patiënten.”

Desinfecteren

In ziekenhuizen geldt dat alle instrumenten die van patiënt naar patiënt gaan en gebruikt worden door artsen een risico vormen. Om infecties te voorkomen moeten ziekenhuizen die instrumenten desinfecteren. En daar zit het probleem volgens Spijkerman. “Om te desinfecteren wordt vaak alcohol of chloor gebruikt. Het lijkt me voor de schermen van tablets en smartphones problematisch om zulke middelen te gebruiken bij het schoonmaken.” Ook Apple raadt in de handleiding van de iPad aan het scherm niet met alcohol te reinigen.

iPads voor patiënten

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein verstrekt sinds begin dit jaar iPads aan patiënten die tijdelijk in isolatie verblijven wegens een zware behandeling, zoals chemo en stamceltransplantatie. “Hierbij houden we ons aan de algemene reinigingsrichtlijnen. Dagelijks maken we de iPads schoon met alcohol. Ook als de tablet van patiënt wisselt desinfecteren we de iPad nogmaals”, vertelt Marie Jeanne Douven, woordvoerder van het ziekenhuis tegenover Webwereld. (ICTzorg)

Lees ook:

Bronchoscopie oefenen op iPhone en iPad

Specialisten Deventer Ziekenhuis gebruiken iPad aan bed

’s Heeren Loo start experiment met inzet iPad

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een groot deel van het probleem kan ondervangen worden door gebruik te maken van beeldschermprotectie. Dit is een folie die ter bescherming van het scherm aangebracht kan worden. Op het moment dat de tablet van cliënt verwisseld zou deze folie vervangen kunnen worden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.