Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Inspectie verder in het nauw

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Hoofdinspecteur Gerrit van der Wal heeft in het programma Pauw en Witteman aantoonbaar gelogen.
Inspectie verder in het nauw

Dat zegt het consumentenprogramma Tros Radar.

Inspectie wist ‘van niets’

Op de vraag hoe lang het heeft geduurd voordat de Inspectie op de hoogte was van incidenten rondom neuroloog Jansen Steur in Medisch Spectrum Twente, antwoordde Van der Wal dat het acht jaar lang heeft geduurd voordat hierover in 2004 meldingen binnen kwamen bij de Inspectie. Hij zei weliswaar niet trots te zijn, maar: ‘Wij weten en horen ook niet alles.’ Radar wees op het rapport over deze zaak, waarin staat dat de eerste melding al binnenkwam in 1994. Twee inspecteurs hielden zich toen bezig met disfunctionerende specialisten. Een van hen was Van der Wal zelf.

Gebrekkig functioneren

In de Radar uitzending van maandag 16 januari komt natoniale ombudsman Alex Brenninkmeijer aan het woord. Hij beaamt desgevraagd dat hij in zijn carriere niet eerder een overheidsdienst heeft meegemaakt die zo gebrekkig functioneert. Volgens Brenninkmeijer heeft de Inspectie te weinig tijd voor hoor en wederhoor bij klachten en is niet gericht op het vinden van de waarheid rondom calamiteiten.

Weigerachtig

Van der Wal wilde niet reageren in de uitzending van Tros Radar, zo stelt het programma, omdat de Inspectie niet wil ingaan op individuele gevallen. Een dag later verscheen Van der Wal wel bij Pauw en Witteman en ging toen op verschillende casussen in. Ook in de uitzending van 23 januari wil Van der Wal niet reageren, zegt Radar. Het tv-programma heeft een meldpunt klachten over de Inspectie opgezet en wil de verzamelde klachten binnenkort samen met ombudsman Brenninkmeijer overhandigen aan VWSminister Schippers.

Baby Jelmer

Een week geleden verscheen een rapport over Jelmer Mulder, ‘baby Jelmer’, die in 2007 na een darmingreep in het UMC Groningen ernstige hersenschade opliep. De Inspectie kreeg daarin forse kritiek. De Inspectie was niet bereikbaar voor commentaar. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

OM gaat Enschedese neuroloog vervolgen

Commissie Hoekstra: Inspectie te laat in actie tegen neuroloog Twente

Klink wil onderzoek ziekenhuistop en OM over neuroloog

Orthopedisch chirurg Waterland op non-actief

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ook het radioprogramma ARGOS hekelt al jaren het IGZ en zijn doofpottenfabricage .
  De uitstraling van de heer v.d. Wal bij Tros-Radar sterkt mijn geloof in een toekomstige elfstedentocht.Een emigratie naar de noordpool levert direct klimaatwinst-winst op, ook voor de ijsberen, alwaar hij dan de masterbeer kan spelen onder het motto Ik Geniet Zelf.
  Mocht de “”heer”” v.d. Wal ook vroegtijdig naar de pensioenhemel worden getransfereerd, dan verzoek ik hem mijn groeten te doen aan zijn geestesbroeder , de ex-rechter en ex-nma-voorzitter Kalbleisch die in elk geval geen moeite had met liegen , bedrog en meineed. Besmetting loert overal!!

 3. Als eenvoudig jongetje — maar goed waarnemer in verpleeg en zorgtehuizen — roep ik al jaren (ook in deze rubriek) dat de IGZ niet goed (ik bedoel waardeloos) functioneert. Het enige wat ze moeten doen is, onaangekondigd en willekeurig een aantal verpleeg en verzorgingstehuizen bezoeken en zich voordoen als: Hier heeft mijn kennis gezeten, maar ik zie dat zij overgeplaatst is of misschien in het ziekenhuis is. Hoe bevalt u? Hoe is het eten? Hoe vaak wordt u gewassen? Komt u wel eens buiten? Wordt u wel eens onderzocht in een ziekenhuis? etc etc

 4. Kingma denkt misschien dat hij nog net op tijd de dans ontsprongen is. Kingma werd directeur van het ziekenhuis dat hij als IGZ-directeur nogal mild behandelde.
  Maar dat schijnt inmiddels mos geworden: zie Eurlings, die naar de KLM vertrok.
  Voor van de Wla zal dat niet opgaan.
  Evenmin als voor allerlei andere lieden bij RIVM, nVWA, WUR, AIVD, GD en nog zo wat instellingen die bevolkt zijn met een old boys –and girls!– netwerk dat elkaar de hand boven het hoofd houdt, en niet over het eerste gevalletje belangenverstengeling gevallen is.

 5. Dit is een goed moment voor een carrièrestap voor Van der Wal. Als hij snel gaat dan wil de Bestuursdienst en VWS nog meewerken aan een leuk alternatief. Jammer dat het RIVM al vergeven is. Als hij langer blijft zitten dan krijgt hij nog heel veel shit over zich heen en krijgt hij steeds minder steun van mensen die in een positie zijn om hem te steunen. Hoe sneller hoe beter. En dat geldt ook voor het communicatieadviesbureau dat IGZ op dit moment adviseert. De uitingen van IGZ de afgelopen weken waren dramatisch slecht. Welk bureau adviseert Van de Wal eigenlijk op dit moment? Als hij geen advies heeft ingehuurd maar vaart op het advies van topambtenaren dan mag hij zich gaan afvragen of die zich niet tegen hem hebben gekeerd. Overigens denk ik dat Van de Wal precies heeft gedaan wat het VWS van hem vroeg. De man stond voor zijn aanstelling bekend als ambitieus statuszoekend en weinig principieel, en voldeed daarmee precies aan het profiel van een stuurbare manager die de minister zou steunen. Hij heeft veel goed werk voor de minister gedaan, maar zijn houdbaarheid loopt nu snel af.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.