De afgelopen jaren heeft de instelling meer dan 1 miljoen euro bekostigd uit haar eigen spaarpot. “De bodem begint in zicht te komen”, aldus een woordvoerder dinsdag. Het kort eding dient vrijdagmorgen voor de rechtbank in Den Haag.
Zes maanden
De problemen begonnen in 1998, toen de Koppelingswet is ingevoerd. Hierdoor kunnen illegalen zich niet meer verzekeren voor medische kosten. Daarom werd een fonds opgericht waaruit zorginstellingen geld kunnen putten, maar daaraan zijn regels verbonden. De stichting Koppeling keert alleen uit als een illegaal minder dan zes maanden medische hulp krijgt. “Die termijn is veel te kort. Onze trajecten duren veel langer,” zegt een woordvoerder. Sinds 2002 heeft de Bavo RNO geen geld meer gekregen om de kosten te dekken. Daarom daagde de groep in 2002 in eerste instantie de stichting. In die zaak loopt nog een hoger beroep.
Gedwongen
Ondertussen wil de Rotterdamse instelling dat minister Hoogervorst zorgt dat de kosten worden vergoed. Sommigen illegalen moeten via justitie gedwongen worden opgenomen. “Wij weigeren nooit. Als mensen zorg nodig hebben, zullen wij die bieden. Veel mensen zijn een gevaar voor anderen en voor henzelf,” laat de Bavo RNO Groep via een woordvoerder weten. Momenteel vangt de instelling 28 illegalen op. Dit jaar kwamen er al twintig nieuwe patiënten bij.
Belachelijk
Tweede Kamerlid Naima Azough van GroenLinks eist van minister Hoogervorst van Volksgezondheid dat hij met een financiële oplossing voor de zorg aan illegalen komt. “Het is belachelijk dat ggz-instellingen een kort geding aan moeten spannen om een oplossing te vragen voor de onverzekerde zorg aan illegalen”, vindt ze. (ANP)