Interview Wynand van de Ven: ‘Ongecontracteerde zorg is tijdbom onder zorgstelsel’

Steeds meer zorgaanbieders werken zonder contract met de zorgverzekeraars. Met als gevolg: een onbeheersbare kostenstijging. Emeritus hoogleraar sociale ziektekostenverzekering Wynand van de Ven vindt dat de politiek nu in actie moet komen, voor het te laat is.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto: Erasmus Universiteit

Interview emeritus hoogleraar sociale ziektekostenverzekering Wynand van de Ven.

‘De contractering tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars is de basis van ons zorgstelsel. Als die contracten niet meer worden afgesloten, verliezen we de grip op de kosten en de kwaliteit.’

Geen contract

Zorgverzekeraars hebben op dit moment onvoldoende mogelijkheid om ongecontracteerde zorgaanbieders te weren. Van de Ven: ‘Het lijkt erop dat een toenemend aantal zorgaanbieders geen contract meer sluit met zorgverzekeraars. En waarom zouden ze ook? Contractonderhandelingen zijn lastig en de zorgverzekeraar kan allerlei eisen stellen. Aanbieders zonder contract kunnen zelf hun prijzen en het volume bepalen. Met name in de ggz,

1
1451

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Goed dat Van de Ven er op wijst dat contractering de basis van het stelsel is. helemaal mee eens. Maar dan is het des te opmerkelijker dat hij over het hoofd ziet dat veel verzekeraars juist partijen geen contract bieden, aanbieders op voorhand uitsluiten (er zouden er teveel zijn), inkoopprocedures starten waarbij kleine partijen worden uitgesloten, verzekeraars hun afdeling inkoop inkrimpen en er nauwelijks onderhandelingen plaatsvinden anders dan “teken bij het kruisje”. Kortom: misschien moeten verzekeraars en hun pater familias Van de Ven hand in eigen boezem steken en eens goed kijken naar de wijze waarop contractering verloopt en waarom zorgaanbieders zonder contract werken: soms uitgesloten door verzekeraars en soms op eigen keuze vanwege de onfatsoenlijke voorwaarden die geboden worden (in tarief en volume). Misschien kan de heer Van de Ven zich daar nog over uitlaten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.