Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Investeerder stapt uit Zuwe Hofpoort Ziekenhuis

Redactie Zorgvisie
Paticipatiemaatschappij Waterland wil geen geld meer stoppen in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.
Investeerder stapt uit Zuwe Hofpoort Ziekenhuis

Beide partijen zeggen in de krant dat dit besluit volgt op de politieke draai die minister Ab Klink van VWS onlangs maakte. Hij zag in een brief aan de Kamer af van zijn eerdere voornemen om vanaf 2011 winstuitkering toe te staan in de ziekenhuisbranche.

Maatschappelijke onderneming

Directeur Lex Douze van Waterland noemt in het FD de politieke onzekerheid nu te groot om door te gaan met zijn voorgenomen investering in het ziekenhuis. Het zou gaan om een meerderheidsbelang. Zuwe Hofpoort was een van de twee ziekenhuizen die belangstelling toonden voor het winstuitkeringsexperiment zoals dat door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vorig jaar nog werd bepleit.

Winstuitkering in de zorg

Beide partijen spreken al maanden over een mogelijke samenwerking. Volgens Douze zat er recent meer schot in de zaak. “We waren er op het punt van de waardering volledig uit en de principeovereenkomst was getekend.”

Privaat belang in ziekenhuis

Eerder zou naar verluidt nog sprake zijn geweest van een vraagprijs van 7,5 miljoen euro voor een belang van twintig procent. Het minderheidsbelang is op verzoek van Waterland naar een meerderheidsbelang opgeschroefd. Voor de medisch specialisten en de Stichting Zuwe Hofpoort Ziekenhuis waren de overgebleven belangen ingeraamd. Exacte getallen willen de partijen niet noemen.

Investeren in ziekenhuizen

Monique van Dijen, van adviespraktijk gezondheidszorg van Ernst & Young, trekt de reden voor het opschorten van de feitelijke investering in twijfel. Volgens haar zijn het ook vaak de ziekenhuizen zelf die moeite hebben met voorwaarden, zoals het afstoten van zeggenschap. “De ziekenhuiswereld en het private geld liggen nog zo ver uiteen. Het zou me niet verbazen als de boel nu afketst op een gelegenheidsargument.”

Ijsselmeerziekenhuizen

Tot nog toe zijn er twee ziekenhuizen in private handen: de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Beide kampten met financiële problemen. Volgens de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt uit de ontwikkelingen bij Zuwe Hofpoort hoe moeilijk het ziekenhuizen wordt gemaakt om verder te gaan op het private pad.

Klink en winstuitkering

In de brief van Klink kan winstuitkering alleen plaatsvinden onder strikte voorwaarden, die nog bestudeerd moeten worden. De NVZ gaat ervan uit dat daarmee het winstexperiment ‘in feite is afgeschreven’. “Als aandeelhouders geen invloed mogen uitoefenen verliezen ze ook hun interesse”, aldus de zegsman in de krant. “Het is nu volledig onduidelijk hoe ziekenhuizen nog privaat kapitaal kunnen aantrekken. Dat lijkt nu niet meer mogelijk. Wij willen na de zomer helder hebben hoe het kabinet nu verder wil.”

Kamerdebat winstuitkering

Tot die tijd blijven de afspraken tussen Zuwe Hofpoort en Waterland staan. Dat betekent dat er weliswaar geen actie wordt ondernomen maar dat het ziekenhuis belooft geen onderhandelingen te voeren met andere partijen. Een woordvoerder van Zuwe Hofpoort zegt nog hoop te putten uit het Kamerdebat dat na de zomer staat gepland. “Het is nu nog een wetsvoorstel. De feitelijke beslissing is nog niet gevallen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

DSW: ‘Plan Klink te sneuvoor woorden’

Plannen winstuitkering afgezwakt door PvdA

Erbudak: ‘Ziekenhuizen kunnen meer winst maken’

NZa wil experiment met winstuitkering ziekenhuis

1 REACTIE

  1. Als er niets ( winst) te verdienen valt , zullen er geen/weinig investeerders bereid zijn om daar hun Euro s in te stoppen. De Politiek heeft gekozen voor Marktwerking , maar niet de Vrijheid gegeven om de Markt zijn werk te doen. Door te veel regelgeving wordt de hele Marktwerking in de Zorg een FIASCO !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.