Invoering Wet zorg en dwang leidt tot chaos’

De invoering van de nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) zullen leiden tot chaos. Daarvoor waarschuwt Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenso. Samen met andere veldpartijen roept Verenso op tot uitstel.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenso

Al dertien jaar wordt er gesleuteld aan nieuwe wetten die de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) moet vervangen. Sinds de invoering van de BOPZ in 1994 is er kritiek dat deze wet niet geschikt is voor mensen met dementie en een verstandelijke handicap. De BOPZ is toegesneden op psychiatrische instellingen. Dat is de aanleiding voor de Wet zorg en dwang en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). De minister wil ze per 1 januari 2020 invoeren.

Uitstel Wet zorg en dwang

Maar Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenso, de vereniging specialisten ouderengeneeskunde, vindt dat onverstandig. Invoering van de

3
3571

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Interessant! Maar niet alles op een hoop gooien. De mensen zoals mijn broer, na CVA een complexe psychiatrische stoornis heeft en heel goed weet wat hij wil
    hoe gat men daarmee om? Hij valt onder categorie NAH maar geeft zelf aan wat hij wil. Met goed overleg en overtuigingskracht en een lichte positieve dwang kom je al een heel end ver. Ook goed om naar mensen te luisteren die in de dagelijkse praktijk(familie) mee te maken hebben.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.