Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘iPad veilig inzetbaar voor zorg op afstand’

Mark van Dorresteijn
Focus Cura Zorginnovatie en Verklizan hebben een koppeling gemaakt tussen de UMO Meldcentrale en de iPad. Hierdoor kan Facetime of Skype gebruikt worden om contact te leggen met het merendeel van de UMO zorgcentrales in Europa.
'iPad veilig inzetbaar voor zorg op afstand'

‘Het unieke is dat zorginstellingen nu in staat zijn het contact volledig op afstand te beheren en registreren, ondanks dat ze gebruik maken van standaarden als FaceTime of Skype’, stelt Daan Dohmen, algemeen directeur Focus Cura. Hij legt uit dat cliënten en verpleegkundigen via een webapp, het PAL4-videobeladresboek, via de iPad videocontact kunnen maken met zorgcentrale of met de eigen wijkverpleegkundige of huisarts.

‘Juist het gebruik van consumentenelektronica maakt het zo eenvoudig’, meent Dohmen. ‘We hoeven niet langer allerlei aparte, vaak gesloten, systemen aan te schaffen. We merken dat mensen de iPad omarmen en daar heel gemakkelijk mee werken. Ook senioren. Ter illustratie, de toename van het aantal gebruikers die we hebben bereikt in acht jaar met de vorige generatie PAL4, hebben we in drie maanden geëvenaard met de iPad. De acceptatie ligt echt heel hoog. Bovendien spelen hier geen technische risico’s mee, zoals we die vaak zien bij desktop computers.’

Ruimte voor ‘warme zorg’

Bij zorgorganisatie Sensire maken inmiddels zo’n 800 cliënten en 400 mantelzorgers gebruik van het nieuwe concept. ‘De organisatie maakt al sinds 2002 gebruik van videoverbindingen binnen de zorg. De wijkverpleegkundige leverde al een aantal vormen van zorg op afstand aan cliënten. Door de nieuwe koppeling kan de zorgcentrale nu ook worden ingeschakeld om geplande zorg op afstand te leveren of om de niet planbare zorgvraag van cliënten te behandelen. Het gaat hierbij om substitutie van zorgmomenten, zoals begeleiding bij een CVA, versneld ziekenhuisontslag voor mensen met COPD of hartfalen, sociale vraagstukken of diverse controlehandelingen zoals ouderen die problemen hebben met de medicatie.’

Door dergelijke zorgmomenten te laten behandelen door de zorgcentrale, hoeven wijkverpleegkundigen niet meer af te reizen naar de cliënt. Dat bespaart tijd die instellingen bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor ‘warme zorg’, oppert Dohmen. ‘Het idee is dat organisaties uiteindelijk mogelijkheden krijgen om de zorg anders in te richten.’

Dubbele medicatiecheck

Erasmusbrug en Zorgcentrale Noord (ZCN) zijn twee andere zorgcentrales die gebruik gaan maken van het systeem. ZCN wil de koppeling tussen meldcentrale en de iPad gebruiken voor de dubbele medicatiecheck bij medicatie via het infuus. De check houdt in dat de eerste verpleegkundige een infuus met medicatie instelt. Een tweede verpleegkundige kan dan de standaarden controleren of het klopt. Door de verbinding met PAL4 op de iPad en de zorgcentrale kan via video makkelijker gecontroleerd worden of de waarden kloppen.

Koppeling met andere soorten zorg

Volgens Dohmen heeft het systeem ook als voordeel dat ketenzorg of dementiezorg eenvoudiger geregeld kunnen worden door de nieuwe koppeling. ‘Iedereen in de keten kan makkelijk aangesloten worden als zij een iPad of iPhone hebben. Voorheen moest bijvoorbeeld een huisarts een apart systeem aanschaffen om “mee te kunnen doen”, dat is nu niet meer nodig. Aan een iPad of iPhone heeft hij genoeg. Omdat Open Source wordt gebruikt, is het technisch gezien ook mogelijk om data van externe sensoren als bloeddrukmeters te versturen naar de UMO-meldcentrale. Daarvoor moeten nu de zorgpaden nog opgesteld worden. Daar zijn we nu mee bezig met verschillende zorgpartijen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Focus Cura )

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik werk met de I-pad, in het begin was ik sceptisch en zag niet direct de meerwaarde. Maar nu hoor je me wel anders praten. Wat biedt dit apparaat een mogelijkheden voor de client, mantelzorger en professionals. V oor nu en in de toekomst! Het is jammer om zo’n mooi hulpmiddel niet in te zetten. Geef het de kans, probeer het uit. Ik gun iedereen het profijt van deze ontwikkeling, het zou alleen maar egoistisch zijn deze opgedane ervaringm voor ons zelf te houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.