Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Isala vecht schadevergoeding aan

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Isala klinieken gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Zwolle over het ontslag van een thorax-chirurg. De rechtbank heeft het ziekenhuis veroordeeld tot het betalen van 1,6 miljoen euro aan schadevergoeding.
Isala vecht schadevergoeding aan

Het ziekenhuis vindt het oordeel niet terecht, want het Scheidsgerecht Gezondheidszorg kwam eerder tot de conclusie dat het ziekenhuis gegronde redenen had om de toelatingsovereenkomst te ontbinden en dat het ziekenhuis geen schadevergoeding hoefde te betalen. De medisch specialist heeft dit aangevochten bij de Rechtbank van Zwolle. De rechtbank laat het bindende oordeel van het Scheidsgerecht in stand, maar veroordeelde het ziekenhuis wel tot een schadevergoeding. Met het hoger beroep wil Isala klinieken duidelijkheid krijgen over de rol van het Scheidsgerecht en de raad van bestuur bij ontslag van disfunctionerende medisch specialisten.

Scheidsgerecht Gezondheidszorg

De rechtszaak vormde het sluitstuk van een slepend conflict tussen de chirurg en zijn collega-chirurgen en -anesthesisten, berichtte Skipr op 2 juli. Toen het conflict escaleerde in 2009, werd de chirurg op non-actief gesteld. Het bestuur heeft een onafhankelijke onderzoekscommisse het functioneren van de betreffende specialist laten onderzoeken. Deze adviseerde de toelatingsovereenkomst met de specialist te ontbinden. De chirurg claimde vervolgens een schadevergoeding bij het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. Daarop stapte hij naar de rechtbank van Zwolle. Die oordeelde dat het ziekenhuis en de onderzoekscommissie onzorgvuldig hadden gehandeld. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Bestuur Maasstad ziekenhuis naar Scheidsgerecht om chirurgen

Ziekenhuisbestuurders en medisch specialisten leven in twee werelden

3 REACTIES

  1. hier wordt een specialist op non active gezet, vanwege desfunctioneren. En het ziekenhuis moet betalen? conclusie: je kunt maar beter niet goed functioneren, want dat betaald het best. Dat er een bestuur was/is die verantwoordelijkheid durfde te nemen en hierdoor voor patientveiligheid koos, vind ik eerder een beloning waard!

  2. Lees alle reacties
  3. Leren ziekenhuizen nou nooit iets van deze en soortgelijke casussen? Dit soort rampzalige conflicten houden juridisch bijna nooit stand. Onafhankelijk onderzoek en het Scheidsgerecht (ook juridisch) verdiepen het conflict alleen maar. Intern toetsen en kansen en herkansen geven in een gecontroleerde omgeving, die snel en adequaat te werk gaat, is het beste dat kan gebeuren om erger te voorkomen en juridisch sterker te worden. Dit is een gratis en onpartijdig advies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.