Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jansen Steur wil meewerken aan rechtszaak

Mark van Dorresteijn
De omstreden neuroloog Jansen Steur wil de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak bijwonen en vragen van de rechtbank beantwoorden. Dat heeft zijn advocaat Frank van Gaal op woensdag 3 april gezegd voor de rechtbank in Almelo.
Advocaat van Ernst Jansen Steur
Advocaat van Ernst Jansen Steur - Foto: ANP - Bas Czerwinski

Jansen Steur zelf was niet aanwezig. Dat heeft te maken met het karakter van de zitting en niet met de commotie rond de zaak, zegt Van Gaal. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt.

Traineren

De advocaat verwerpt de suggestie dat Jansen Steur de rechtszaak wil traineren. ‘Een lange, slepende zaak is zeker niet in het voordeel van mijn cliënt.’ Desondanks heeft hij een flinke lijst met onderwerpen die nadere bestudering behoeven en wil hij ruim 30 getuigen horen. Een aantal van die getuigen, mensen die Jansen Steur beschuldigen van het stellen van verkeerde diagnoses, waren in de rechtszaal aanwezig. Van Gaal sprak zijn twijfels uit over de beschuldigingen en noemde mensen bij naam die hij aanvullend wenst te horen. ‘Ik ben me ervan bewust dat deze getuigen in de zaal zitten, maar ik wil het toch graag noemen.’ Hij laakt de heksenjacht die tegen Jansen Steur is ontstaan. ‘Er wordt zelfs opgeroepen om zijn adres bekend te maken aan de media.’ De advocaat heeft het over de ‘grootste en belangrijkste strafzaak van de afgelopen 25 jaar. Personen die met deze zaak te maken hebben, zijn zowaar bekende Nederlanders geworden.’

Voortzetting rechtszaak

De rechtbank heeft twee weken nodig om zich te buigen over al die wensen en verzoeken. Op 17 april wordt duidelijk of er bijvoorbeeld getuigen nogmaals gehoord moeten worden of extra deskundigen nodig zijn in wat de grootste medische strafzaak ooit in Nederland wordt genoemd. Het kan nog wel maanden, en misschien zelfs een jaar, duren voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Het Openbaar Ministerie wil graag vaart zetten achter de zaak die al jaren sleept. Het OM heeft de rechtbank verzocht over drie maanden weer een regiezitting in te plannen om op die manier de vinger aan de pols te houden.

Grootste strafzaak

De zaak tegen Jansen Steur wordt de “grootste medische strafzaak ooit in Nederland” genoemd. Hij zou patiënten ten onrechte hebben verteld dat ze een ernstige ziekte hebben en ze bijbehorende zware medicijnen hebben voorgeschreven. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met de neuroloog. Ook bleek hij verslaafd te zijn aan medicijnen die hij verduisterde uit het Medisch Spectrum Twente in Enschede, waar hij tot 2003 werkte.

Eind vorig jaar tijdens de vorige regiezitting heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt wat het onderzocht wil hebben in deze zaak, woensdag was het de beurt aan de verdediging. (bron: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.