Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jeugdhulp onder druk door administratie’

Redacteur Zorgvisie
De jeugdhulp staat onder grote druk, voornamelijk door toegenomen administratieve lasten bij aanbieder. Dat concludeert de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) in de jaarrapportage.
Administratie400.jpg
iStock.

De TAJ is in de jaarrapportage zowel positief als negatief over de staat van de jeugdhulp in Nederland. De transformatie van de jeugdhulp is het afgelopen jaar redelijk op gang gekomen en er was in 2015 minder bemiddeling van de TAJ nodig dan in 2014. Maar de gevallen waarbij wel bemiddeling nodig was, waren vaker complex dan in het jaar ervoor. Bovendien valt er op het gebied van samenwerking nog wel het één en ander te verbeteren, stelt de autoriteit. In sommige regio’s is de samenwerking nog niet optimaal, waardoor vooral de complexe en regio-overstijgende vormen van jeugdhulp onder druk komen te staan, aldus de TAJ.

Toegenomen administratie
Maar de TAJ maakt zich vooral zorgen om de administratieve lasten in de jeugdhulp. Die zijn de afgelopen tijd zo toegenomen, dat aanbieders van jeugdhulp hun organisatie niet altijd op orde kunnen krijgen. Dat zorgt voor declaratieproblemen, waardoor de aanbieders niet altijd op tijd betaald krijgen voor de diensten die ze hebben geleverd. Daardoor lopen de aanbieders het risico om te vallen, waarschuwt de TAJ. ‘Wanneer aanbieders onvoldoende financiële buffers hebben om dit op te vangen, heeft dit directe gevolgen voor de liquiditeitspositie’, schrijft de autoriteit.

Oplossingen voor jeugdhulp
De oplossing is volgens de Transitie Autoriteit Jeugd meerledig. Gemeenten moeten de aanbieders op tijd betalen, er moet meer subsidiegeld beschikbaar komen en de declaratieprocessen moeten worden gestandaardiseerd, is het advies. ‘Vooral op het gebied van contractering en verantwoording kunnen er stappen worden gemaakt’, vindt de TAJ, die ook pleit voor meerjarencontracten om alle betrokken partijen een gevoel van zekerheid te geven. Tenslotte hoopt de TAJ dat gemeenten het initiatief gaan nemen om, samen met zorgverzekeraars, aanbieders en cliëntenorganisaties, regionale plannen te maken voor de transformatie.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.