Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Jonge arts moet toch betalen aan opleiding

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Tot hun teleurstelling moeten jonge artsen in opleiding tot specialist toch een eigen bijdrage gaan betalen. De Kamer heeft een motie tegen de eigen bijdrage verworpen.
Jonge arts moet toch betalen aan opleiding

Jonge Orde

De Jonge Orde, ‘voor en door Aios’, laat weten het verzet te blijven voortzetten. Ook zullen de belangenorganisaties van aios blijven protesteren tegen de doorvoering van Europese minima voor de opleidingen en de inperking van de opleidingen tot de universitair medische centra: ‘Waarom moet een welvarend Nederland met een hoge kwaliteit van zorg opeens beknibbelen op de kwaliteit van de opleiding? Om voldoende contact te hebben met patiënten is juist ook de samenwerking met de algemene ziekenhuizen onmisbaar.’

Onzekere toekomst

De toekomst van ‘jonge klare’ medisch specialisten is ook minder zeker geworden, zo zeggen de Jonge Orde en de Landelijke Landelijke Vereniging voor Medisch Specialisten in Opleiding: ‘Tot voor kort konden zij vaak direct aan de slag bij een maatschap of ziekenhuis. Nu hebben velen een tijdelijke functie zonder uitzicht op een vast contract en zit er zelfs een groeiend aantal jonge specialisten werkloos thuis’. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Grey’s Anatomy

Lees ook:

Specialisten in opleiding voeren actie

‘Bezuiniging umc’s slaat neer op algemene ziekenhuizen’

Onderzoek: patiënt veilig bij chirurg in opleiding

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

13 REACTIES

 1. heeft men enig idee wat een arts in opleiding verdient? nee dus. En dan in ziekenhuizen met werkweken van 60 of meer uur, waarvan maar volgens de CAO 38 uit worden betaald. Als je per uur rekent kun je beter als schoonmaker aan het werk…

 2. Lees alle reacties
 3. heeft men enig idee wat een arts in opleiding verdient? nee dus. En dan in ziekenhuizen met werkweken van 60 of meer uur, waarvan maar volgens de CAO 38 uit worden betaald. Als je per uur rekent kun je beter als schoonmaker aan het werk…

 4. Ons landsbestuur gaat ook onder uiteenlopende partijen door met het kapotmaken van de super medische zorg, die altijd geleverd is, maar langzamerhand steeds moeilijker vol te houden. Dit was voor mij reden om eerder met pensioen te gaan en ik ben hierin niet de enige.
  E. Bdeukers, gepensioneerd internist en klinisch geriater

 5. En dan vraagt men zich af waarom er zo weinig animo voor het vak verpleegkundige/verzorgende is. Als artsen al niet meer gemotiveerd zijn om te werken bij salarisvermindering, dan kunnen wij niet verwachten dat verpleegkundigen dat ook nog zijn. Passie voor de zorg?!Daarnaast snap ik het van de werkloosheid niet. Onlangs vertelde een trotse net afgestudeerde arts mij dat de werkloosheid voor de studie geneeskunde lager dan 1% is.

 6. Henk,
  Inderdaad zwaarte, moeilijkheid etc. Dan moeten ze ook de keerkant van de medaille erkenenn als het fout gaat en zich niet in allerlei bochten wringen en elkaar de hand boven het hoofd houden. Ik meen onlangs weer een triest geval ergens in Rotterdam (Erasmus?) waar gedupeerden pas na een jarenlange strijd geld hebben gekregen na een fout. Knap dat de gedupeerden zo’n jarenlange strijd hebben aangedurfd. De meesten worden hierdoor ontmoedigd. Ik zou zeggen veel geld verdienen oke, dan ook verantwoordelijkheid nemen en ruiterlijk toegeven wanneer je fouten maakt.

 7. Persoonlijk vind ik dit een slechte ontwikkeling en niet goed te begrijpen. Bezuinigen in de zorg is goed mogelijk maar op deze groep lijkt het mij niet nuttig en nodig. Als persoon nog geen jaartje werkzaam bij een zorgverzekeraar zie ik zeer vaak andere gegevens waarbij je je kan afvragen of we daar niet beter op kunnen inzetten, bijvoorbeeld gepast gebruik van zorg, initiatieven stimuleren die kosteneffectiviteit en kwaliteit hand in hand laten gaan. Als we dit doen is deze bezuiniging op de opleiding helemaal niet nodig!

 8. @Ruurdtje er zijn weinig specialisten die miljonair zijn hoor, kan ik je vertellen. Is ook niet nodig. Maar een inkomen dat recht doet aan opleiding, zwaarte en verantwoordelijkheid lijkt me niet meer dan op zijn plaats. Een gemiddelde academicus verdient weliswaar minder, maar heeft ook een veel kortere opleiding, begint eerder met verdienen en hoeft, zoals Klaartje hierboven ook al zegt, niet een paar keer per week midden in de nacht zijn bed uit.
  Een mooie financiele situatie die daar tegenover staat is dan wel leuk. Als beginnend specialist heb je het niet slecht, maar ook weer niet zo verschrikkelijk breed als de meeste mensen denken.
  Afgelopen jaren zijn de inkomens al fors gekortwiekt (tegen de gemaakte afspraken in) tot ruim 30%. Welke andere beroepsgroep heeft zoveel ingeleverd? Nu gaat de discussie weer verder.
  Maar om maar stellig te zeggen: “ze gaan toch genoeg verdienen” getuigt van oogkleppen en kortzichtigheid

 9. Dat inkomen valt reuze mee; 90% van de specialisten zit ONDER de balkendennorm (omzet is GEEN inkomen), dat kunnen we van de bestuurders niet zeggen. Het is niet meer dan terecht dat een arts een goed inkomen geniet gezien de zwaarte, verantwoordelijkheid en moeilijkheid van zijn/haar vak.

 10. Mooi om je hart te volgen!
  Velen zitten werkloos thuis, vreemd.
  Mijn opleiding wordt ook niet betaald. Later gaat de specialist het dubbel en dwars terug verdienen. De meesten worden miljonair. En dan hoor je ze niet meer. Naast hart voor je werk gaat het ook nog eens om je dure wensen te kunnen vervullen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.