Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet wil inkomens specialisten aanpakken

Het kabinet kijkt naar maatregelen om de inkomens van medisch specialisten in te dammen. Aftopping van de inkomens op circa 200.000 euro is een van de opties. Dat melden Haagse bronnen.
Kabinet wil inkomens specialisten aanpakken

Uit nieuw cijfermateriaal blijkt dat de specialisteninkomens vorig jaar inderdaad zijn gestegen en dat er sprake is van overschrijdingen. Daarmee lijken de uitkomsten van een voorlopig onderzoek door Vektis bevestigd te worden.

Omzetstijging specialisten

Er lopen momenteel meerdere onderzoeken om te achterhalen wat precies de oorzaak is van de omzetstijging bij de specialisten. Minister Klink van Volksgezondheid wil al op korte termijn maatregelen nemen die aangekondigd kunnen worden in de Voorjaarsnota. Maar het overleg met het veld wordt doorkruist door de gesprekken van het kabinet en de coalitie over maatregelen om de economische crisis aan te pakken.

A-segment

Uit een onderzoek van Vektis dat Zorgvisie vorige maand in handen kreeg bleek dat de specialisteninkomens in de eerste helft van vorig jaar met gemiddeld 40 procent zijn gestegen. De stijging deed zich voor in het zogenoemde a-segment (80 procent van het ziekenhuisbudget). Ook als gecorrigeerd wordt voor de stijging van het aantal diagnoses en behandelingen met 10 procent was nog altijd sprake van een stijging met 26 procent. De Orde van Medisch Specialisten bestreed de uitkomsten van het onderzoek. Ook nu wil de Orde desgevraagd niet reageren op de jongste ontwikkelingen zolang er geen nieuwe feiten zijn.

Vrij gevestigde specialisten

Volgens het Vektis-onderzoek hebben vooral de vrijgevestigde ondersteunende specialisten hun inkomen vorig jaar zien stijgen. De anesthesiologen, medisch microbiologen en radiologen profiteren van een compensatie die gebruikt moest worden om de overgang naar het nieuwe systeem van financiering niet te groot te laten zijn. Het uurtarief van de vrij gevestigde specialisten ligt tussen 133 euro en 146 euro. Ingrijpen in de hoogte ervan is niet eenvoudig vanwege eerder gemaakte afspraken. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Orde boos op inkomensanalyse Vektis

Inkomens specialisten stijgen explosief

Inkomen ondersteunende specialisten stijgt

‘Medisch specialisten ongelijk beloond’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.