Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kabinet wil Wet BIG aanpassen voor taakherschikking

De ministerraad wil de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) aanpassen om taakherschikking tussen zorgverleners mogelijk te maken. Daarmee volgt de ministerraad het advies Taakherschikking in de Gezondheidszorg van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

Het kabinet wil met de wijziging bereiken dat de zorg doelmatiger wordt en bijdraagt aan het oplossen van het personeelstekort. De RVZ stelt in haar advies voor om de titel van doktersassistente bij wet te beschermen en bepaalde verpleegkundigen en mondhygiënisten een eigen zelfstandige bevoegdheid te geven voor een aantal voorbehouden handelingen. Hierdoor wordt het mogelijk dat nurse practitioners en physician assistents, mits bekwaam verklaard door de arts, bijvoorbeeld kleine chirurgische ingrepen zelfstandig gaan uitvoeren. Deze ingrepen moeten wel goed geprotocolleerd zijn.

Door de wijziging van de Wet BIG wordt het ook mogelijk om aan in het buitenland opgelegde beperkingen aan de beroepsuitoefening consequenties te verbinden. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Meer physician assistants en nurs practitioners nodig

V&VN: pas takepakket oudere zorgverleners aan

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.