Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Kabinetsmaatregelen treffen gehandicapten hard

Gehandicapten worden door een opeenstapeling van kabinetsmaatregelen onevenredig hard geraakt. Verschillende belangenbehartigers waarschuwen voor de gevolgen van het beperken van de Wajong, het verhogen van de eigen bijdrage en het schrappen van sociale werkplaatsen en dagbestedingsactiviteiten.
Kabinetsmaatregelen treffen gehandicapten hard

Verschillende bezuinigingsmaatregelen in verschillende domeinen stapelen zich op voor (verstandelijk) gehandicapten. Door de op handen zijnde overheveling van de AWBZ naar de Wmo zal de dagbesteding in veel gemeenten op de tocht komen te staan. Daarnaast vermindert het kabinet het aantal sociale werkplaatsen. De sociale werkvoorziening wordt in 2011 gekort met 120 miljoen euro. In 2015 zullen volgens het CPB 30.000 plekken in de sociale werkvoorziening verdwijnen, terwijl nu al 25.000 mensen op de wachtlijst staan.

Wajong

Bovendien zet het kabinet het mes in de Wajong. De uitkering van gedeeltelijk arbeidsongeschikte jonggehandicapten zal per 1 januari 2014 worden verlaagd naar zeventig procent van het wettelijk minimumloon. Gezamenlijk lopen de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen, jonggehandicapten en de bijstand in 2015 op tot ruim 1 miljard euro.

Protest

De belangenorganisaties voor deze doelgroep zijn deze week begonnen met het protest tegen de maatregelen. Tijdens de manifestatie ‘Armoede werkt niet’ van de SP en de CG-Raad verzamelden afgelopen zaterdag honderden mensen zich in Den Bosch. Directeur Ad Poppelaars van de CG-Raad riep tijdens deze bijeenkomst minister-president Rutte op om mensen met een beperking aan het werk te helpen bij de overheid.

Dagactiviteiten

Voor de gelegenheid van deze manifestatie verscheen een artikel in het Eindhovens Dagblad. De auteurs –Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Ad Poppelaars (CG-Raad) – zetten uiteen waarom de aangekondigde bezuinigingen slecht zijn: zij treffen veel kwetsbare mensen met een arbeidsbeperking. Volgens directeur Jo Terlouw van belangennetwerk KansPlus is de situatie grimmig. “De gemeenten worden nu naar voren geschoven om de dagbesteding en dagactiviteiten te gaan regelen voor verstandelijk gehandicapten. Terwijl we allemaal weten dat gemeenten ook een korting te verwerken krijgen van 200 miljoen euro. Er moet een zware lobby komen om deze mensen bij te staan. Maar daarover maak ik me ook zorgen. Dit is een doelgroep die niet bepaald meteen de straat op gaat. En de cliëntenbeweging is ook niet direct een vaste tafelpartner bij het ministerie van VWS.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Bureaucratie gehandicaptenzorg is tranendal’

Greet Prins: ‘Chaos gehandicaptenzorg dreigt’

NPCF en CG-Raad willen fuseren

Lvg-jongeren op straat vanwege bevriezing pgb

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Schandalig dat deze doelgroep, zulke kwetsbare mensen, die niet om dit leven gevraagd hebben, zo gepakt wordt. En ook de zorg om hen heen wordt aan alle kanten uitgekleed. Deze regering kent deze kant van de zorg blijkbaar niet uit eigen ervaring. Blijkbaar wordt er geredeneerd dat deze mensen geen geld opleveren, dus dat ze dan ook niets mogen kosten! Schandalig!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.