Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer: haal SVB van pgb af

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Martin van Rijn van VWS de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) niet meer via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) laat doen. Net als veel oppositiepartijen eerder al wilden, vinden nu ook coalitiepartijen VVD en PvdA dat Van Rijn op zoek moet naar een alternatief.
Bureaucratie_Fotolia_82838733_450.jpg
Foto: Fotolia

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters zal Van Rijn dinsdag in het Kamerdebat over de SVB vragen om nog voor de zomer met alternatieven te komen. ‘De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken. We moeten echt naar een toekomstbestendig systeem toe, en dat hoeft niet meer bij de SVB gehuisvest te zijn.’

PvdA: alternatief voor SVB
Ook Otwin van Dijk van coalitiepartner PvdA wil dat zijn partijgenoot Van Rijn gaat kijken naar andere mogelijkheden voor uitbetaling van de pgb’s. ‘Pgb-houders moeten gewoon netjes en op tijd worden uitbetaald. De organisatie die dat het beste kan uitvoeren, moet wat de PvdA betreft dus ook de uitbetaling op zich nemen. Daarom vragen wij de staatssecretaris daar onderzoek naar te doen, waarbij ook alternatieven voor de SVB worden meegenomen.’

Chaos bij pgb
De SVB regelt sinds 1 januari 2015 de uitbetaling van het pgb. Sindsdien regende het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. Van Rijn moest zich in 2015 vele malen verantwoorden in de Kamer over de chaos bij het SVB en was dicht in de buurt van aftreden. Hij overleefde de debatten echter, met de belofte dat de problemen voorjaar 2016 zouden zijn opgelost. Het kabinet liet eerder weten tussen de 15 miljoen en 20 miljoen euro uit te trekken voor compensatie van gedupeerden.

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf hun zorg of ondersteuning kunnen regelen.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.