Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer roept Klink op matje over separeren

Redactie Zorgvisie
De Tweede Kamer neemt geen genoegen met de toezegging van minister Klink van VWS om separeren in de ggz te onderzoeken. Een Kamermeerderheid eist een onderzoek naar de toezichthoudende rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op separeren.
Kamer roept Klink op matje over separeren

Vorige week schreef Klink aan de Tweede Kamer dat een onafhankelijk onderzoek duidelijk moet maken wat de omstandigheden zijn waaronder separaties in ggz-instellingen plaatsvinden. Een onafhankelijk onderzoeksinstituut gaat onderzoeken wanneer ggz-instellingen overgaan tot separatie en of ze dit melden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarnaast wil Klink met het onderzoek inzicht krijgen in de aard, de duur en de omvang van dwangtoepassing. Op deze manier wil hij uitvoering geven aan een kamerbreed aangenomen motie van de Kamerleden Anouchka van Miltenburg (VVD) en Lea Bouwmeester (PvdA).

Klink heeft vertrouwen in IGZ, Kamer niet

Van Miltenburg en Bouwmeester vinden de toezegging van Klink echter volkomen ontoereikend, omdat Klink geen onderzoek wil naar de toezichthoudende taak van de IGZ rond separeren. De Kamerleden vinden dat de IGZ er niet in slaagt die taak goed uit te voeren en wil dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven. “Feitelijk voert Klink onze motie niet uit. Hij zegt vertrouwen te hebben in de inspectie, maar we kunnen hem niet op zijn blauwe ogen geloven. Hij toont niet aan waarop dat vertrouwen is gebaseerd.”

Gevoel voor urgentie

Van Miltenburg vindt het zorgwekkend dat bij Klink en in de sector het gevoel van urgentie ontbreekt om separeren aan te pakken. “We hebben het hier over de ziekste mensen in de samenleving. Net zoals bij fysieke ziektes, zouden ggz- instellingen alles uit de kast moeten halen. Maar het lijkt wel of ze vinden dat separeren erbij hoort.”

‘Klink moet motie uitvoeren’

De PvdA vindt dat Klink de Kamer niet serieus neemt. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester: “De brief is een diarree aan woorden, maar bevat weinig concrete daden. De Kamer wil een onderzoek naar de manier waarop de IGZ toezicht houdt op separeren in de ggz. Hij moet die motie gewoon uitvoeren.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kamer roept Klink op matje over separeren

Vervolgonderzoek naar terugdringing separaties

Langer dan een jaar in de isoleercel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.