Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer: Senaat vertraagt wet nevenfuncties

Mark van Dorresteijn
Een Kamermeerderheid van SP, PvdA, PVV en GroenLinks is boos op de collega's in de Senaat omdat die nog niet heeft gestemd over een wetsvoorstel over beperking van het aantal nevenfuncties van bestuurders. De Tweede Kamer nam dat voorstel al eind december aan.
Kamer: Senaat vertraagt wet nevenfuncties

In het televisieprogramma EenVandaag verweten de vier partijen de Senaat de wetgeving te vertragen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang kreeg in december 2009 een Kamermeerderheid voor de wettelijke inperking van het aantal nevenfuncties tot maximaal vijf. Hij noemt het handelen van de Senaat “ongrondwettig, ondemocratisch en sowieso onbehoorlijk”.

Belangenverstrengeling

Ook PVV’er Hero Brinkman is boos. “Het is het enige machtsmiddel dat de Eerste Kamer heeft, namelijk traineren, niets is erger dan de wil van het volk niet uitvoeren en dat is wat deze Eerste Kamer doet. Er is een complete cultuur van belangenverstrengeling in de Eerste Kamer.” Hij vermoedt dat de senatoren de wetgeving vertragen omdat ze zelf veel nevenfuncties hebben.

Onbeantwoorde vragen

De Senaat verdedigt zich door te zeggen dat er nog vragen zijn gesteld aan het ministerie van Veiligheid en Justitie en dat die nog niet beantwoord zijn. CDA-senator en voorzitter van de vaste commissie voor Justitie Rob van de Beeten is boos over het verwijt van traineren. “Dat is pertinent onjuist en buitengewoon onvriendelijk aan het adres van de Eerste Kamer. De feiten zijn anders, wij traineren niet, we wachten gewoon op het antwoord van de regering, van het ministerie van Justitie. Ik vind het echt onjuist dat collega’s in de Tweede Kamer suggereren dat vanwege belangenverstrengeling de Eerste Kamer bezig zou zijn om wetsvoorstellen op te houden.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Tweede Kamer rekent af met ‘verzamelaars’ commissariaten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.