Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil ethische commissie voor inzage medische dossiers

De Tweede Kamer wil het ministerie van Veiligheid en Justitie niet de mogelijkheid geven om medische gegevens op te eisen van iemand die niet meewerkt aan een strafrechterlijk onderzoek. De Kamer ziet meer in het instellen van een medisch ethische commissie die per geval kan beoordelen of Justitie al dan niet inzage krijgt in dossiers.
Kamer wil ethische commissie voor inzage medische dossiers

Deze week debatteerde de Kamer over het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over het opeisen van medische gegevens van iemand die niet meewerkt bij onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Lea Bouwmeester

Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester heeft ze de steun van een Kamermeerderheid in haar verzet tegen het voorstel. ‘Het was duidelijk dat geen enkele Kamerfractie hier mee in wilde stemmen. We leveren immers niet in een politiestaat. De status van het wetsvoorstel is nu dat andere opties zoals het instellen van een ethische commissie de voorkeur heeft. In deze optie leek Teeven aan het einde van het debat ook wel interesse te hebben.’

Schippers

Volgens Bouwmeester wil ook minister Schippers van VWS een onderzoek naar het beroepsgeheim. ‘Een van de opties die onderzocht gaan worden is de ethische commissie. Wat we in ieder geval niet willen is zonder meer toegang voor justitie.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © Robert Vos)

Lees meer:

Arts moet medische missers verplicht in dossier zetten

KNMG: ‘Beroepsgeheim niet absoluut’

Artsen: beroepsgeheim niet versoepelen

CBP vindt outsourcing gevaar voor medisch beroepsgeheim

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.