Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil oplossing zorgkosten illegalen

DEN HAAG - Minister Hoogervorst moet een waarborgfonds in het leven roepen voor de kosten van zorg aan illegalen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Maar over de vraag welke zorg wel of niet vergoed moet worden is men het nog niet eens. Minister Hoogervorst heeft een waarborgfonds altijd van de hand gewezen. Donderdag praat de Tweede Kamer over de kwestie.

GGZ Nederland

Volgens koepelorganisatie GGZ Nederland betalen geestelijke gezondheidszorg instellingen jaarlijks 4 miljoen euro uit eigen zak, omdat de zorgkosten van illegalen niet vergoed worden.

2000 Illegalen

Jaarlijks maken ongeveer 2000 illegalen gebruik van GGZ-zorg. Ongeveer 425 van hen vallen onder de wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen en worden gedwongen opgenomen.

KNMG

Ook artsenorganisatie KNMG trekt aan de bel. Volgens de KNMG hebben vier van de tien artsen te maken met onverzekerden en is ruim de helft (55 procent) van die onverzekerden illegaal.

Gelijk van de rechter

GGZ Nederland en de KNMG wijzen er op dat zij wettelijk verplicht zijn illegalen te helpen en dat illegalen zich niet kunnen verzekeren. Zij vinden dat de overheid die kosten moet vergoeden. Afgelopen zomer kreeg een ggz-instelling op dit punt gelijk van de rechter. Die oordeelde dat de overheid de zorgkosten van illegalen moet betalen.

Oppositiepartijen voor waarborgfonds

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de SP pleiten al tijden voor een waarborgfonds en stellen dat alle medisch noodzakelijke zorg vergoed moet worden. Het CDA liet woensdag voor het eerst weten ook voor een waarborgfonds te zijn, maar vooralsnog alleen voor acute medische zorg. Over wat medisch noodzakelijke zorg is, bestaat nog te veel onduidelijkheid, zei Kamerlid Siem Buijs. Dat moet eerst beter gedefinieerd worden. Hij wil dat minister Hoogervorst de mogelijkheden van een waarborgfonds onderzoekt en sluit niet uit dat het ministerie van Justitie er aan meebetaalt.

Bestaande potjes

Volgens de VVD is er geen probleem. De artsen en psychiaters kunnen terecht bij bestaande potjes voor ziekenhuizen (de post dubieuze debiteuren) en andere artsen (het zogenoemde koppelingsfonds). Voor dwangopnamen van illegalen moet de ggz volgens de VVD aankloppen bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie.

VVD: Alleen recht op acute zorg

Overigens vindt de VVD dat onverzekerden en illegalen alleen recht zouden moeten hebben op acute zorg en niet op medisch noodzakelijke zorg. ,,Want dat betekent dat ze recht hebben op alle zorg die nu in de basisverzekering vergoed wordt”, zei Kamerlid Edith Schipper.

De wet

Op dit moment staat in de wet dat iedereen in Nederland recht heeft op medisch noodzakelijke zorg. Daar komt volgens sommige artsen en de oppositiepartijen in de praktijk vaak niet veel van terecht. Zij stellen dat onverzekerde patiënten door bijvoorbeeld ziekenhuizen weggestuurd worden. (ANP)

Lees ook:

GGZ eist oplossing zorgkosten illegalen

‘Ziekenhuizen weigeren onverzekerden’

Aantal onverzekerden stijgt hard

Oppositie: Geld nodig voor zorg illegalen

– Lees meer over onverzekerdenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.