Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil topsalaris maximeren

De topsalarissen in de zorg moeten worden gemaximeerd. Dat staat in een motie die door een meerderheid van de Tweede Kamer onlangs is aangenomen. Het CDA en de VVD steunden de motie niet.

In het debat naar aanleiding van de motie, stelde Hoogervorst dat er wat hem betreft geen of weinig verschil bestaat tussen de salarissen van specialisten, bestuurders van zorgverzekeraars en zorgbestuurders.

Teruggefloten

In alle gevallen gaat het om collectieve middelen. Bij twee eerdere pogingen van Hoogervorst om in te grijpen in de salarissen van de specialisten werd hij echter teruggefloten.

Commissie-Dijkstal

Hoogervorst is er voor om eerst het advies van de commissie-Dijkstal af te wachten die op dit moment onderzoekt of er juridische mogelijkheden zijn voor de overheid om de salarissen in de publieke en semi-publieke sector te beperken.

Motie

Jan Aghina, directeur van de NVZD vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg, wijst erop dat in de motie van de Tweede Kamer het salaris van de minister en niet de minister-president als norm wordt genoemd. “Dat is dus een trapje lager.” De NVZD blijft gewoon vasthouden aan de eigen salarisadviesregeling, aldus Aghina. “De vereniging van toezichthouders heeft ook een salarisregeling en voor de rest moet de markt maar zijn werk doen.”

‘Niks mee te maken’

“Ook wij gaan uit van onze eigen adviesregeling en hebben verder niets te maken met de discussie over ministersalarissen”, vertelt directeur Neeltje Peters van VDZ Nederland. “Excessen wijzen we natuurlijk af.” VDZ Nederland komt overigens binnenkort met een nieuwe adviesregeling. Het maximum zal daarbij iets naar beneden worden bijgesteld, verklapt Peters.

Intermediair

Uit onderzoek van het weekblad Intermediair blijkt dat de topinkomens in de publieke en semi-publieke sector in 2005 wederom fors zijn gestegen. In het lijstje op de website van Intermediair komen bijna twintig zorginstellingen voor waar de zorgbestuurder meer dan twee ton verdienen.

(Redactie ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.