Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Kamervragen over gouden handdruk Paul Smits

Een Kamermeerderheid van PVV, CDA, PvdA, GroenLinks en SP vindt dat de opgestapte directeur Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn gouden handdruk van bijna 236.000 euro moet teruggeven.
Kamervragen over gouden handdruk Paul Smits

De PVV vindt het ‘in één woord schandalig’ dat Paul Smits bij zijn vertrek nog zo veel geld meekrijgt. Het CDA doet een moreel beroep op Smits om af te zien van de vergoeding. Ook de SP noemt het ‘bizar dat zo iemand een gouden handdruk meekrijgt’.

PVV

“Hij legt zijn functie drie weken te laat neer en loopt naar buiten met ruim twee ton. Dat is het belonen van wanbeleid. Ik heb er geen woorden voor. Deze man heeft gespeeld met mensenlevens”, zegt PVV-Kamerlid Karen Gerbrands. Ze gaat minister Edith Schippers VWS om opheldering vragen.

SP

SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt het ‘heel schrijnend’ dat Smits zo mag vertrekken. “Het heeft er toch alle schijn van dat hij gefaald heeft bij het bestrijden van de bacterie.”

PvdA en VVD

De PvdA noemde Smits’ vertrek ‘heel verstandig’. Aanvankelijk zei de partij te kunnen leven met de vergoeding, maar bij nader inzien vindt de PvdA dat Smits de ruim 2,3 ton toch moet inleveren. De VVD stelt dat de Kamer niet gaat over dergelijke vergoedingen en ook geen valse verwachtingen moet wekken over teruggeven. De liberalen kunnen zich wel voorstellen dat Smits en de raad van toezicht van het ziekenhuis met een moreel kompas in het achterhoofd nog eens goed in de spiegel kijken. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Paul Smits stapt op bij Maasstad Ziekenhuis

‘Besmetting Maasstad mogelijk al in maart 2008’

Feestelijke opening Maasstad Ziekenhuis afgelast

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Zullen we de wachtgeldregeling van de kamerleden ook afschaffen; en gaan ex-kamerleden ook hun gekregen wachtgeld teruggeven ?
  In de gezondheidszorg is het triest dat hardwerkende medewerkers arme sloebers blijven en dat disfunctionerende bestuurders financieel binnenlopen.

 3. Wat echt schokkend is in deze zaak is dat onze kamerleden oordelen zonder kennis en weging van de feiten en zonder de analyse af te wachten. Dit soort koppensnellen helpt niet de patientveiligheid te verbeteren. Onveilige situaties ontstaan vrijwel altijd door falen van meerdere kleine schakels. Dat haal je alleen boven water in een veilig klimaat waarin iedereen, ook de politiek, bereid is om zich met respect voor elkaar grondig te verdiepen in het complete verhaal – dat vraagt soms wat geduld. Besturen door retweets van halve waarheden en grove beledigingen is niet de oplossing.

 4. Fout is fout maar om daarmee al het goeden wegte vagen is unfair. Wat een ophef van de kamerleden. Het wordt eerder tijd dat de kamerleden kijken naar wat zij zelf presteren, wat zij er voor vergoed krijgen en hoeveel kosten er verbonden zijn aan de vergoedingen voor kamerleden nadat ze geen kamerlid meer zijn. hypocriet toch?

 5. Als bestuurder draagt hij de eindverantwoording en valt het aantal slachtoffers hem dus aan te rekenen. Hij heeft Lucia de B. aangebracht, maar uiteindelijk meer slachtoffers op zijn geweten dan waar hij Lucia de B. van verdacht. Bespottelijk dat dergelijk wanpresteren zo buitensporig wordt beloond. Criminelen worden kaalgeplukt, dat lijkt me in dit geval ook de juiste manier.

 6. Deze bestuurder heeft er voor gezorgd dat Maasstad -bijna op de rand van failissement- een plek is geworden waar goede zorg wordt verleend, mensen graag naar toe gaan en het fijn vinden om te werken. Het drama rond de bacterie is niet goed gemanaged en vreselijk onderschat, maar het is niet fair om hem alleen hier op af te rekenen. Hij heeft echt vreselijk goede dingen gedaan voor Maasstad, voor Rotterdam Zuid en zich altijd voor 200% ingezet.

 7. Bill
  Dus als bestuurder hang je rustig achterover en als het fout gaat, dan met de vinger naar de ander wijzen. Wat is dan de meerwaarde van een bestuurder dan alleen geld innen? Wanneer gaan we eens inzien dat dit een totaal verkeerde en verwoestende mentaliteit is?

 8. ze hebben allemaal boter op hun hoofd’
  niks zeggen gewoon zakken vullen
  ze moesten zich schamen, met zo’n mentaliteit wordt de zorg onbetaalbaar
  hoelang zijn ze hierover aan het bakkeleien?????
  Wat denken jullie, dat dit zonder imagoschade kan doorgaan?
  Je kijkt maar naar Engeland, wat overigens niet goed te praten valt!

 9. Persoonlijk vind ik dat Smits zelf niet zoveel te verwijten valt. Als de microbiologen hem niet op de hoogte hebben gebracht van het spelende probleem, hoe moet hij er dan vanaf weten en er verantwoordelijkheid voor nemen? Het lijkt mij dat anderen misschien iets te verwijten valt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.