Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kans op overleven hartstilstand veel groter

De kans dat iemand een hartstilstand buiten het ziekenhuis overleeft, is momenteel een stuk groter dan 15 jaar geleden. Bijna één op de vier mensen overleefde in 2011 de hartstilstand, voorheen was dat ongeveer 10 procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Hartstichting en het ziekenhuis AMC in Amsterdam.
Kans op overleven hartstilstand veel groter
Foto: ANP Marcel van Hoorn

De kans op overleving is deels toegenomen doordat er op veel openbare plekken zoals kantoren en sporthallen en in politieauto’s defibrillatoren aanwezig zijn. ‘Dat vergroot de overlevingskans aanzienlijk’, zegt cardioloog en onderzoekleider Ruud Koster van het AMC. Een defibrillator is nodig om het verstoorde hartritme te herstellen, waardoor het hart weer bloed door het lichaam kan pompen.

Reanimaties
Koster begon 15 jaar geleden met het onderzoeken van de hulpverlening bij reanimaties in Noord-Holland. De meeste hartstilstanden gebeuren thuis, namelijk in zeven van de tien gevallen. ‘Het klinkt heel logisch, maar hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op overleven. Vaak zijn omstanders al bezig met reanimeren als de ambulance komt.’ Reanimeren is overigens niet zonder risico’s. In meer dan de helft van de gevallen breken of kneuzen ribben van de slachtoffers. Soms is er ook blijvende schade. ‘Het komt gelukkig zelden voor dat mensen achteraf zeggen ‘had me maar zo gelaten’, omdat er blijvende zware schade is.’ (ANP)

1 REACTIE

  1. Groot onderzoek in de US geeft aan dat het belangrijkste is dat gezien wordt dat iemand in elkaar zakt (N Engl J Med 2011).
    Als er totaal niet meer dan 30 minuten ligt tussen stilstand en in het ziekenhuis komen dan is er een goed resultaat, mits de duur van de circulatiestilstand beperkt is (precies in min. weet ik het niet meer, dacht 5 en verder goede omstandigheden (o.a. temp. omgeving). Is dit niet zo dan is de uitkomst over het algemeen slecht, in overleving en morbiditeit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.